Dobrodošli u Španjolsku i u EU

Ministrica je članove odbora iscrpno izvijestila o hrvatskom pregovaračkom procesu "koji je bio dug i težak, ali u isto vrijeme bio je proces izgradnje institucija države". Hrvatska je prva zemlja koja je imala 35 poglavlja (u prethodnom valu proširenja bilo je 31 poglavlje); prva koja je imala mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja i prva koja je imala pravosuđe kao posebno poglavlje (u kojem nije bilo acquisa).

"Za stabilnost regije i Europe ključno je održavati europsku perspektivu zemalja regije i mi smo spremni preuzeti odgovornost" naglasila je ministrica Pusić te dodala kako je za sve zemlje regije važno da prođu kroz sve reforme. Ponovila je kako ulaskom u Europsku uniju Hrvatska neće otići iz regije i stoga nam je njena stabilnost od vitalne važnosti.

Stanje u Europskoj uniji i Eurozoni bilo je tema svih današnjih sastanaka pa i ovog. Zastupnike je zanimalo hoće li i kada Hrvatska uvesti euro. Ministrica Pusić je kazala kako i u Pristupnom ugovoru stoji kako ćemo uvesti euro kada ispunimo zadane uvjete te je dodala kako je "vrlo važno da zemlja uđe u monetarnu uniju onda kada bude u potpunosti spremna za nju".



Priopćenja