Dan Europe

Danas, 9. svibnja 2022. godine, slavimo Dan Europe. Dan mira i jedinstva. Dan čija je simbolika ove godine, u okolnostima strašne agresije na Ukrajinu, značajnija nego ikad. Dan kada ponovno upućujemo poruku našim ukrajinskim prijateljima, kao što je to predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer učinio u Kijevu, da će Hrvatska nastaviti Ukrajinu podupirati politički, diplomatski, pravno, financijski, humanitarno, tehnički, s čvrstim uvjerenjem da je to jedino ispravno.

U ovim izazovnim vremenima potrebno nam snažnije zajedništvo koje nam pruža Europska unija. Europska unija je okvir u kojem dijelimo solidarnost, mobilnost i rast, a našim građanima osigurava primjenu visokih standarda u nizu područja života i rada. U njoj smo sigurniji, otporniji i jači u suočavanju s izazovima pred nama.

Današnjim završnim događajem u Strasbourgu zatvaramo Konferenciju o budućnosti Europe. Kroz taj jedinstveni europski projekt u proteklih smo godinu dana svi mi – građani Europske unije – dali svoj obol u oblikovanju vizije i konkretnih prijedloga za našu zajedničku budućnost. U tom su projektu sudjelovali i hrvatski građani ugradivši u njega svoje prijedloge i sudjelujući na mnogobrojnim događanjima diljem Hrvatske. Oni će nam biti vodilja u razvoju europskih politika, u jačanju demokratskog legitimiteta Unije i daljnjem promišljanju budućnosti europskog projekta.

Informacija o aktivnostima u Republici Hrvatskoj u sklopu Konferencije o budućnosti Europe predstavljena uoči Dana Europe u petak, 6. svibnja 2022. godine, na sjednici Vlade, daje pregled naših doprinosa i predstavlja samo jedan od koraka u procesu u kojem dijalog s građanima o budućnosti nastavljamo i dalje.

Ove godine obilježavamo 70 godina od stvaranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Šest država potaknute strahotama drugog svjetskog rata i na temeljima Schumanove deklaracije odlučilo je povezati svoja tržišta i ujediniti svoje resurse. Bio je to prvi važni korak u europskim integracijama. 1992. godine 12 država članica odlučilo je podići suradnju na novu razinu i stvoriti Europsku uniju.

Obljetnice su podsjetnik koliko smo toga postigli zajedno. Europska unija  je projekt zajedništva i solidarnosti, gospodarskog razvoja, ali i zajednica vrijednosti. Članstvu u Europskoj uniji i dalje teži više država, što pokazuje njezinu snagu i sigurnost. U Uniju trebamo neumorno ulagati kako bi ona odgovorila na očekivanja svojih građana.

Središnju proslavu Dana Europe i Europske godine mladih u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organizira u „Wespa spaces“ u Zagrebu u ponedjeljak, 9. svibnja 2022. od 13.00 do 21.00.

Brojni mladi, srednjoškolci i studenti, sudjelovali su u natječaju Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i predstavili svoju viziju Europe. Najbolji prijavljeni radovi bit će predstavljeni sklopu proslave Dana Europe. Program možete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://croatia.representation.ec.europa.eu/events/proslava-dana-europe-u-okviru-europske-godine-mladih-eu4young-2022-05-09_hr.



Pisane vijesti