Čestitka ministra Grlića Radmana povodom Dana državnosti

  • Slika
Čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja. Ove godine obilježavamo 34 godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora.
 
Naša sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, oslobađanje okupiranih područja tijekom Domovinskog rata te pobjeda nad Miloševićevom velikosrpskom agresijom ključne su stečevine i temelji moderne hrvatske države. Na današnji dan posebno zahvaljujemo našim braniteljima, ponajviše onima koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Hrvatske. Prisjećamo se i našeg prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, koji je svojim vizionarskim pogledom na samostalnost i neovisnost, uz potporu plebiscitarnog hrvatskog naroda na referendumu 1991., uspio ostvariti našu slobodu, neovisnost i samostalnost.
 
Ovaj datum je od iznimne važnosti. Bio je Dan državnosti tijekom devedesetih, i sada je, i bit će zauvijek. Stoga je važno da svi u Hrvatskoj poštujemo i čuvamo našu državu, njene institucije i simbole, jer je ovaj datum istinski simbol hrvatskog naroda i države.
 
Važnost diplomacije u ovim povijesnim postignućima je nemjerljiva. Diplomatski napori omogućili su međunarodno priznanje naše zemlje i jačanje naše pozicije u globalnoj zajednici. Hrvatska je danas ponosna članica Europske unije i NATO-a, aktivno doprinosi međunarodnim inicijativama i promiče svoje interese i vrijednosti diljem svijeta.
 
Posebnu čestitku upućujem našim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini. Vaša povezanost s domovinom Hrvatskom je neraskidiva, a vaš doprinos i ljubav prema zajedničkoj baštini i budućnosti neizmjerno su važni.
 
Također, želim izraziti zahvalnost svim našim iseljenicima koji su diljem svijeta čuvari hrvatskog identiteta i kulture. Vaš uspjeh i postignuća na međunarodnoj sceni ponos su Hrvatske i svjedoče o snazi našeg naroda.
 
S ponosom i zahvalnošću, sretan vam Dan državnosti!

Priopćenja