Brže i jednostavnije izdavanje viza za ruske državljane

Predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva turizma, s predstavnicima turističkih agencija i udruga u turizmu 5. veljače o.g. održali su sastanak na temu: “Hrvatska vizna politika u svjetlu pristupanja EU“

Predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva turizma, s predstavnicima turističkih agencija i udruga u turizmu 5. veljače o.g. održali su sastanak na temu: “Hrvatska vizna politika u svjetlu pristupanja EU“, s posebnim naglaskom na tržište Ruske Federacije.

S obzirom na ulazak u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, Hrvatska će već od 1. travnja imati u potpunosti usklađenu viznu politiku s politikom Europske unije, što znači da će se za državljane Rusije i Turske te ostalih država koje nisu članice „europske obitelji“, od toga dana početi primjenjivati klasičan vizni režim. Ipak, zbog važnosti ruskog tržišta, s kojeg se posljednjih nekoliko godina bilježi snažan rast turističkog prometa, Hrvatska će nastojati maksimalno pojednostaviti i skratiti postupak izdavanja viza.

Za ulazak u Hrvatsku ruskim će se državljanima vize izdavati u vrlo kratkome roku (u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva) te postoji mogućnost izdavanja višekratnih viza. Pristojba za vizu ostaje 35 EUR. Također, odlukom Vlade u razdoblju od 1. siječnja 2013. godine do datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svim strancima nositeljima valjanih schengenskih isprava za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak nije potrebna dodatna (hrvatska) viza. Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku, uz podnošenje zahtjeva u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi, moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija pri spomenutom veleposlanstvu, kao i posredstvom vanjskih pružatelja usluga, tzv. viznih centara koji će posredovati u zaprimanju zahtjeva. Uskoro će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objaviti javni poziv za takvu vrstu vanjskih pružatelja usluga, a prednost će imati oni koji imaju više ispostava na ruskom državnom području.“Ove godine očekujemo oko 150 tisuća zahtjeva za hrvatske vize pa bi, uz turističke agencije, vizni centri znatno pridonijeli olakšavanju postupka.

Budući da se iz godine u godinu povećava broj gostiju iz Ukrajine i Turske, odgovarajuće se pripreme, slične onima u Moskvi, provode i u Veleposlanstvu RH u Kijevu te u Ankari, kao i u Generalnom konzulatu RH u Istanbulu.

Na sastanku je zaključeno kako novi vizni režim ne bi smio biti zapreka za dolazak stranih turista u Hrvatsku, jer većina zemalja EU već godinama provodi klasični vizni režim prema ruskim i ukrajinskim državljanima, koji i dalje u tim zemljama od 2008. godine bilježe rast turističkog prometa.

Svi upiti oko viznog sustava Hrvatske prema državama izvan Europske unije, mogu se uputiti na e-mail adresu: vize@mvep.hr.



Priopćenja