Ministar Grlić Radman na 16. Bledskom strateškom forumu

Ministar Grlić Radman na 16. Bledskom strateškom forumu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 2. rujna 2021. godine, na 16. Bledskom strateškom forumu, na ministarskom panelu o mogućnostima jačanja suradnje na sjevernom Jadranu u trilateralnom formatu Hrvatska-Italija-Slovenija.

„Kao susjedi i članice Europske unije, dijelimo odgovornost s drugim obalnim državama za očuvanje njezine biološke raznolikosti, kao i za održivo upravljanje i razvoj. Sastao sam se sa slovenskim i talijanskim kolegom već dva puta tijekom posljednjih 9 mjeseci u ovom novom trilateralnom formatu, unatoč svim izazovima pandemije i jako mi je drago što smo stvorili novi okvir za naše zajedničke inicijative. U okviru naše trilaterale zajednički smo identificirali tri područja suradnje na koja se trenutno usredotočujemo: povezivost, plavo gospodarstvo i zaštitu okoliša. Povezali smo stručnjake iz naših ministarstava i resornih ministarstava na različitim razinama koji su održali brojne sastanke i kontinuirano radimo na raznim zajedničkim projektima“, istaknuo je ministar.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković također je sudjelovao na ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu, na panelu šefova vlada i država o budućnosti Europe te proširenju Europske unije.

Na marginama Foruma ministar Grlić Radman sastao se s bjeloruskom političarkom i aktivisticom Svetlanom Tihanovskajom, s kojom je razgovarao o situaciji u Bjelarusu i potpori Republike Hrvatske i Europske unije demokratskim promjenama i poštivanju temeljnih ljudskih prava u toj zemlji.



Priopćenja