Završen studijski posjet novinara iz Srbije Republici Hrvatskoj

U organizaciji Službe za prijenos znanja MVEP-a i Hrvatske poljoprivredne komore, a u sklopu projekta  „Puls Evrope – medijske posjete EU“, koji financira Delegacija EU u Srbiji, a provodi ga konzorcij sastavljen od Goethe Instituta Srbija, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Centra za kulturnu dekontaminaciju, od 30. kolovoza do 3. rujna 2021. održan je studijski posjet novinara iz Srbije RH.

Tijekom pet dana je skupina sastavljena od novinara i snimatelja elektronskih i tiskanih medija u Srbiji, dvije predstavnice Ministarstva poljoprivrede Srbije i predstavnika Nacionalnog konventa o EU, prikupljala informacije i izrađivala medijske priloge o hrvatskim iskustvima prilagodbe poljoprivredne politike u razdoblju prije i za vrijeme pretpristupnih pregovora s EU, kao i o hrvatskom iskustvu korištenja EU fondova u poljoprivredi.

Kao uvod u studijski posjet, novinarima su predstavljeni projekti prijenosa znanja u partnerstvu Hrvatske i Srbije. Sudionici su s velikim zanimanjem popratili izlaganje gđe Ružice Gelo, bivše članice pregovaračke skupine za vođenje pregovora o pristupanju RH EU i glavne pregovaračice za poglavlja  11, 12, 13, 28, o hrvatskim iskustvima iz pretpristupnih pregovora. Set prezentacija u MVEP-u završen je izlaganjem na temu „Informiranje i komuniciranje EU tema s javnošću“.

Praktični dio programa bio je posvećen posjetu Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, čiji predsjednik Mladen Jakopović je predstavio rad institucije i izazove Zajedničke poljoprivredne politike. U organizaciji HPK realizirani su terenski posjeti poljoprivrednim gospodarstvima u Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji te Samoboru u okviru kojih su predstavljeni lokalni vinari i proizvodi koji imaju zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na EU razini (ZOZP).

Zadnjeg dana posjeta organiziran je sastanak u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Pomoćnik ravnatelja Saša Bukovac predstavio je hrvatsko iskustvo u korištenju EU fondova i pojasnio sustav prijave poljoprivrednika na EU projekte. U Ministarstvu poljoprivrede je ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren prenijela iskustva iz pristupnih pregovora, zajedničke poljoprivredne politike i koordinacije poljoprivredne politike na razini Vijeća. O pretpristupnim i strukturnim fondovima u poljoprivredi razgovaralo se s ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem, a Sanja Kolarić Kravar, načelnica u Upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane, predstavila je Hrvatske zaštićene proizvode.

 



Ostale vijesti