Prva demonstracija kvantne komunikacije između Hrvatske, Slovenije i Italije

Uspostavljena je šifrirana audio-video komunikacija između Hrvatske, Slovenije i Italije uz pomoć kvantne tehnologije...

Uspostavljena je šifrirana audio-video komunikacija između Hrvatske, Slovenije i Italije uz pomoć kvantne tehnologije.

Prva javna demonstracija kvantne komunikacije između tri zemlje: Hrvatske, Slovenije i Italije, održana je 5. kolovoza 2021. u sklopu sastanka skupine G20 u Trstu. Komunikacija je ostvarena između Trsta, Ljubljane i Rijeke, zahvaljujući znanstvenicima i stručnjacima, s hrvatske strane predvođenima Institutom Ruđer Bošković (IRB), u sklopu konzorcija Hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture (CroQCI).

Demonstraciju su organizirali prof. Angelo Bassi s Odjela za fiziku Sveučilišta u Trstu i grupa za kvantne komunikacije talijanskog Nacionalnog instituta za optiku (CNR-INO) pod vodstvom dr. sc. Alessandra Zavatte.

U Sloveniji su demonstraciju predvodili prof. Rainer Kaltenbaek i prof. Anton Ramšak s Fakulteta za matematiku i fiziku Sveučilišta u Ljubljani, uz tehničku podršku Telekoma Slovenije, dok su u Hrvatskoj ovaj poduhvat predvodili dr. sc. Mario Stipčević i dr. sc. Martin Lončarić s Instituta Ruđer Bošković uz podršku kolega s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu te tvrtke OIV - Digitalni signali i mreže.

Hrvatska je strana, pored pune kvantne komunikacije na 100,5 kilometara dugoj relaciji Trst-Rijeka, u ovoj komunikaciji po prvi puta u svijetu javno demonstrirala takozvanu "kvantno pojačanu kriptografiju", putem koje je Rijeka povezana sa Zagrebom. Uređaj koji je to omogućio plod je suradnje Pomorskog centra za elektroniku (PCE) iz Splita i Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba.

Uspješnom realizacijom ove komunikacije hrvatski su znanstvenici i stručnjaci zacrtali put realizaciji kvantne infrastrukture u Republici Hrvatskoj, čime je dokazana spremnost Hrvatske za sudjelovanje u izgradnji sveeuropske kvantne komunikacijske mreže.

Kvantna komunikacija zadovoljava potrebu za sigurnom komunikacijom, što je prioritet svih vlada diljem svijeta. Ova tehnologija postiže apsolutnu sigurnost zahvaljujući kvantnoj enkripciji koja funkcionira putem razmjene fotona, a koja omogućuje trenutnu detekciju pokušaja hakerskog upada.

Važnost ove demonstracije potrebno je naglasiti i u kontekstu buduće Europske kvantne komunikacijske infrastrukture (EuroQCI) koju promiču svih 27 država članica EU i Europska komisija, uz potporu Europske svemirske agencije (ESA), a Republika Hrvatska je od početaka uključena u oblikovanje EuroQCI.

Ovom je demonstracijom položen kamen temeljac nove europske kvantne infrastrukture, objasnio je predsjednik europske Quantum Community Network (QCN) Tommaso Calarco. "Kruna istraživanja provedenog tijekom prve faze programa 'Quantum Flagship' nudi svim europskim građanima infrastrukturu za potpunu zaštitu privatnosti njihovih podataka uz sigurnost bez presedana, koja nam po prirodi i pripada", zaključio je.

Demonstracija je započela službenim pozdravima predstavnika sudjelujućih institucija iz tri države, nakon čega je je uslijedio glazbeni dio, uz sudjelovanje glazbenih kvarteta tršćanskog Konzervatorija "Giuseppe Tartini," te Muzičkih akademija u Ljubljani i Zagrebu. Glazbenici su koristeći kvantnu kriptografiju uspostavljenu za demonstraciju ove komunikacije izveli posebno pripremljena glazbena djela u svakoj od triju država.

Potporu realizaciji ove demonstracije dali su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo obrane i Agencija Alan te projekti Hrvatske zaklade za znanost i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dodatne informacije nalaze se na linku: https://www.irb.hr/Novosti/Prva-demonstracija-kvantne-komunikacije-izmedu-tri-drzave .



Priopćenja