Ministar Grlić Radman s pomoćnicom glavnog tajnika UN-a i pomoćnicom visokog predstavnika za izbjeglice Triggs

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u petak, 16. srpnja 2021. godine, s pomoćnicom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i pomoćnicom visokog predstavnika za izbjeglice Gillian Triggs

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u petak, 16. srpnja 2021. godine, s pomoćnicom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i pomoćnicom visokog predstavnika za izbjeglice Gillian Triggs.

Ministar je istaknuo kako Republika Hrvatska i UNHCR surađuju na obostranu korist od 1991. godine te da ta suradnja i dalje jača nakon 30 godina. „Uz pandemiju, Hrvatska će 2020. godinu pamtiti i po dva razorna potresa u Zagrebu i Petrinji, koji su uzeli ljudske živote i prouzročili ogromnu štetu, a bitno je naglasiti da je UN-ov visoki predstavnik za izbjeglice Filippo Grandi bio među prvima koji je Hrvatskoj ponudio pomoću to vrijeme“, rekao je ministar.

„Naše iskustvo tijekom i nakon Domovinskog rata i dobra praksa u trenutnoj migracijskoj krizi pokazala je da ne bježimo od onih kojima je potrebna naša zaštita i pomoć. Hrvatska gradi svoj sustav prijema i zaštite izbjeglica i tražitelja azila od 1990-ih, kada smo primili više od milijun izbjeglica i raseljenih osoba unutar Hrvatske“, rekao je ministar i naglasio kako Hrvatska uvijek nastoji pružiti pomoć najugroženijim skupinama putem razvojne pomoći.

Dodao je kako se predanost Republike Hrvatske zaštiti prava migranata i izbjeglica očituje kroz potporu i aktivnu ulogu u provedbi Globalnog kompakta o izbjeglicama i Globalnog kompakta o sigurnim, urednim i redovitim migracijama, kao i kroz sudjelovanje u raznim međunarodnim projektima koji za cilj imaju pomoć izbjeglicama.



Priopćenja