Replika originalne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu donirana Gradu Dubrovniku

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Gelić Radman sudjelovao je u subotu, 10. srpnja 2021. godine, na svečanosti dodjele replike ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine gradu Dubrovniku

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Gelić Radman sudjelovao je u subotu, 10. srpnja 2021. godine, na svečanosti dodjele replike ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine gradu Dubrovniku. Svečanosti su, također, prisustvovali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec, kao i predstavnici istanbulske općine Beyoglu Kübra Gülal i Yusuf Ulutaş.

Ministar Grlić Radman se u svom obraćanju osvrnuo na bogatu diplomatsku povijest Dubrovačke Republike. „Dubrovačka diplomatska sposobnost otkriva nam se kao umijeće da Republika u svojim vanjskim odnosima bude istovremeno i ambiciozna i svjesna mogućeg, poduhvatna i promišljena, otvorena drugima, a s pažnjom usmjerena na svoju slobodu,“ rekao je ministar i zahvalio predstavnicima Beyoglu na dodjeli te replike vrijednog povijesnog artefakta.

Originalna ploča iz 1720. godine pronađena je prije nekoliko mjeseci u Beyoglu, gdje se i nalazio konzulat Dubrovačke Republike. Općina Beyoglu odlučila je pokloniti repliku originalne ploče gradu Dubrovniku koji su od 2015. „zbratimljeni gradovi“. Ta inicijativa pokrenuta je od strane Generalnog Konzulata Republike Hrvatske u Istanbulu uz suglasnost Ministarstva kulture Republike Turske.

Pripadnik plemićke obitelji Luka Chirico (rođen 1679. u Dubrovniku, umro u Istanbulu 1749.) bio je konzul Dubrovačke Republike u Istanbulu (naslijedio je prvog konzula Luku Barcu) i 1. dragoman (službeni prevoditelj Osmanskog carstva) Engleske. Chirico je 1720. uspostavio konzulat u četvrti Pera, u impozantnoj palači u kojoj je s obitelji i živio. Inače, Konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen je još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II. koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.



Priopćenja