Osma obljetnica članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Republika Hrvatska 1. srpnja 2021. godine obilježava osmu godinu članstva u Europskoj uniji.

Republika Hrvatska 1. srpnja 2021. godine obilježava osmu godinu članstva u Europskoj uniji.

Postavši članicom ove obitelji prije osam godina, Hrvatska je ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva, koji nam je omogućio da živimo u jednoj od najnaprednijih zajednica u svijetu. Europska unija počiva na vrijednostima koje i Hrvatska sama dijeli, a članstvo se temelji na solidarnosti među državama članicama i pruža nam jasne i konkretne prednosti.
Hrvatska je tijekom osam godina članstva u Uniji osnažila svoj ugled, utjecaj i vidljivost na europskoj, svjetskoj i multilateralnoj razini, koju je dodatno potvrdila prošle godine kada je, unatoč nikad zabilježenim okolnostima, uspješno provela  aktivnosti i ciljeve prvog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Postignuća kao i napredak Hrvatske u osam godina u Europskoj uniji daju nam razloga za zadovoljstvo te poticaj za daljnji rad u narednom razdoblju, poglavito u cilju što bržeg pristupanja schengenskom prostoru i eurozoni kako bismo ostvarili sve aspekte punopravnog članstva.

Hrvatska nastavlja koristiti sve prednosti koje pruža Europska unija, kao i mogućnosti da se zajednički, snažnije i djelotvornije nosi sa svim izazovima te stvara bolje uvjete za napredak  svojih građana i gospodarstva, uz očuvanje svoje kulture, identiteta i suvereniteta.
Izazovi s kojima se Hrvatska i Europska  unija u cjelini suočava potvrdili su dodatno vrijednost solidarnosti i zajedništva. Daljnja koordinacija i suradnja u prevladavanju tih izazova, te poglavito davanje snažnog zamaha i potpore gospodarskom oporavku, ključan su cilj u predstojećem razdoblju. Hrvatska će nastaviti aktivno sudjelovati u tim procesima, te konstruktivno pridonositi zelenom i digitalnom oporavku i jačanju otpornosti Europske unije, kao i drugim aktivnostima od važnosti za naše građane i boljitak Europske unije. Konferencija o budućnosti Europske unije izvrsna je prilika za hrvatske građane da podijele  svoja razmišljanja i daju svoj obol usmjerenju EU u budućem razdoblju.
Povodom obilježavanja osme obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji pozivamo vas na 8. Reviju europskog filma od 1. do. 20. srpnja u Kinu metropolis, KIC-u te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Bit će prikazano 14 europskih filmova iz repertoara Kina Metropolis, koji dolaze iz Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske, Slovenije, Danske, Poljske i Švedske  te Hrvatske.

Program 8. Revije europskog filma moguće je pratiti na web-stranici www.reuf.eu te na Facebook-stranici www.facebook.com/revijaeuropskogfilma. Ulaz na sve projekcije je slobodan.Priopćenja