Republika Hrvatska postala članica Europskog centra izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji

Republika Hrvatska je danas, 29. lipnja 2021. godine, postala članica Europskog centra izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji...

Republika Hrvatska je danas, 29. lipnja 2021. godine, postala članica Europskog centra izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji. Riječ je o jednoj od ključnih institucija za razvijanje učinkovitih sredstava za suzbijanje hibridnih prijetnji i jačanje savezničke i europske sigurnosti te međunarodnom središtu posvećenom razumijevanju hibridnih prijetnji. Centar služi kao središte stručnog znanja za podršku pojedinačnim i kolektivnim naporima sudionica da unaprijede svoje civilne i vojne sposobnosti, otpornost i spremnost za suzbijanje hibridnih prijetnji, s posebnim naglaskom na europsku sigurnost. Namjera je da kolektivnu stručnost i iskustvo Centra koriste sve države sudionice, kojih trenutno ima 29, te EU i NATO.

Sudjelovanje u radu ove institucije pridonijet će većoj međunarodnoj vidljivosti RH, omogućiti pravodobnu uključenost u procjenu pitanja od važnosti za sigurnosni i geopolitički položaj RH, kao i ugradnju vlastitih pogleda na hibridno djelovanje u Europi, s posebnim naglaskom na područje jugoistočne Europe.

Aktivnim sudjelovanjem u radu Centra, RH će dobiti čvršću platformu za ukazivanje na aktere hibridnog djelovanja u njezinom neposrednom susjedstvu, ali i steći neprocjenjivo iskustvo za izgradnju sposobnosti i unaprjeđenje nacionalnog sustava suzbijanja hibridnih prijetnji.

Na ceremoniji pridruživanja u Helsinkiju sudjelovao je veleposlanik RH u Finskoj Josip Buljević.Priopćenja