Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Da'esh-a

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić, sudjelovao je na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Da'esh-a...

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić, sudjelovao je 28. lipnja 2021. godine u Rimu, na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Da'esh-a. Sastanak su vodili talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Luigi di Maio i američki državni tajnik Antony Blinken.

Cilj ministarskog sastanka je potvrđivanje kontinuiranog jedinstva i solidarnosti partnera Koalicije u suzbijanju prijetnji od Da'esh-a posebice aktualno u Africi, usklađivanje djelovanja koalicijskih partnera u Iraku te nastavak pružanja pomoći Siriji i Iraku kroz proces stabilizacije.

Iako Da'esh više ne kontrolira teritorij i gotovo osam milijuna ljudi oslobođeno je od njegove kontrole u Iraku i Siriji, prijetnja i dalje ostaje. Stoga su sudionici usvajanjem zajedničke izjave potvrdili odlučnost za nastavak suzbijanja Da'esh-a kako bi se stvorili uvjeti za trajni poraz ove terorističke skupine. Pri tome je izdvojeno kako zaštita civila ostaje prioritet, uz puno poštivanje međunarodnog prava, međunarodnog humanitarnog prava te međunarodnih ugovora na području ljudskih prava.

Republika Hrvatska je i ovom prilikom potvrdila predanost zajedničkim naporima i ciljevima Koalicije.

Globalna koalicija za borbu protiv Da'esh-a uspostavljena je u rujnu 2014. na inicijativu i pod vodstvom SAD-a. Trenutno Koalicija broji 83 članice (države i organizacije) koje, svaka na svoj način, nastoje doprinijeti u radu Koalicije.



Priopćenja