Državni tajnik Lucić na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić sudjelovao je u ponedjeljak, 14. lipnja 2021. godine, na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu...

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić sudjelovao je u ponedjeljak, 14. lipnja 2021. godine, na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu, koji se održao u formi videokonferencije.

Ministri i državni tajnici nadležni za razvoj održali su raspravu o suradnji Europske unije i srednje-dohodovnih zemalja te o ljudskom razvoju. Sastanku su prisustvovali visoki predstavnik Europske komisije Josep Borrell i povjerenica Europske komisije za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

Govoreći o suradnji Europske unije i srednje-dohodovnih zemalja državni tajnik Lucić je istaknuo da je ovo pravi trenutak za preispitivanje naše vizije budućeg partnerstva sa srednje-dohodovnim zemljama koje će imati sve jaču ulogu na globalnoj razini. Naglasio je ulogu mladih te da bi se razvojni programi trebali usredotočiti na političko, ekonomsko i društveno osnaživanje upravo ove skupine.

U raspravi na temu ljudskog razvoja, državni tajnik Lucić je pozdravio snažan angažman Europske unije na jačanju predanosti Tima Europa za ljudski razvoj, jer su iskorjenjivanje siromaštva i postizanje ciljeva održivog razvoja ključni preduvjeti za očuvanje naših vrijednosti i postizanje naših interesa.

Dodatno, naglasio je da je Republika Hrvatska predana djelovanju Mehanizma za razmjenu cjepiva EU-a (EU Vaccine Sharing Mechanism), a posebice COVAX-a za čije je djelovanje Hrvatska već najavila doprinos u iznosu od 500 tisuća eura. Važnost koju Hrvatska pridaje razmjeni cjepiva sa zemljama u neposrednom susjedstvu potvrđena je nedavnim bilateralnim donacijama – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu te uskoro Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.



Priopćenja