Ministar Grlić Radman na virtualnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 1. lipnja 2021. godine, na virtualnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Organizacije sjevernoatlantskog ugovora (NATO)...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 1. lipnja 2021. godine, na virtualnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Organizacije sjevernoatlantskog ugovora (NATO).

Sastanak je održan uoči nadolazećeg sastanka na vrhu NATO-a, koji će se održati 14. lipnja 2021. u Bruxellesu,  te je rasprava, uz aktualne teme, bila fokusirana na inicijativu NATO 2030 koja za cilj ima pripremiti Savez za budućnost.

Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost jačanja suradnje između Europe i Sjeverne Amerike te važnost potvrđivanja zajedničkih demokratskih normi i vrijednosti. Ministar je naglasio kako inicijativa NATO 2030 predstavlja strateški okvir za borbu s izazovima današnjice kao što su terorizam, hibridne prijetnje i globalno natjecanje. "Veća uporaba nevojnih instrumenata moći, veći broj konzultacija i snažnija suradnja NATO-a s Europskom unijom pridonijela bi očuvanju međunarodnopravnog poretka i vrijednosti za koje se zalažemo," istaknuo je ministar Grlić Radman.

Također, naglasio je stratešku važnost Zapadnog Balkana za NATO i dodao kako treba pojačati potporu Bosni i Hercegovini te nastaviti s angažmanom na Kosovu. Ujedno, kazao je kako bi se pritom i saveznice i Savez trebali zalagati za reformu Izbornog zakona u BiH koja bi omogućila osiguravanje legitimne zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i nediskriminaciju građana u bosansko-hercegovačkim institucijama.

 



Priopćenja