Na sjednici Vlade RH usvojena odluka o upućivanju donacije cjepiva protiv bolesti COVID-19 Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, na 57. sjednici Vlade Republike Hrvatske

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, na 57. sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Na sjednici je usvojena Odluka o upućivanju humanitarne pomoći Republici Albaniji i Republici Sjevernoj Makedoniji donacijom cjepiva protiv bolesti COVID-19. Tom odlukom predviđeno je upućivanje donacije koja se sastoji od 20.000 doza cjepiva - 10.000 doza namijenjeno je Republici Albaniji, a 10.000 doza Republici Sjevernoj Makedoniji.

„Republika Albanija i Republika Sjeverna Makedonija suočavaju se s teškim posljedicama pandemije COVID-19, velikim pritiskom na zdravstveni sustav te nedostatkom cjepiva. Europska komisija i sama je utvrdila države našeg neposrednog okružja kao prioritetne za pružanje pomoći u cjepivu. S tim u vezi, Hrvatska nastavlja iskazivati solidarnost prema državama iz svoga susjedstva, te Republici Albaniji i Republici Sjevernoj Makedoniji želi pružiti humanitarnu pomoć u obliku cjepiva protiv bolesti COVID-19“, istaknuo je na ministar Grlić Radman.

Donacija slijedi smjernice mehanizma Europske unije za ustupanje cjepiva trećim državama, a Hrvatska je među prvim državama Unije koje provode bilateralne donacije cjepiva. Za provedbu donacije koristit će se ranije nabavljeno cjepivo koje se trenutno nalazi na skladištu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na sjednici Vlade usvojena je i Odluka o osnivanju Međuresorne radne skupine za pripremu pristupanja Republike Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Rad ovog tijela bit će usmjeren na koordinaciju suradnje tijela državne uprave s radnim tijelima OECD-a, u svrhu ispunjavanja kriterija za članstvo.

 



Priopćenja