Ministar Grlić Radman na virtualnoj konferenciji o budućnosti Sirije i regije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 30. ožujka 2021. godine, na petoj briselskoj konferenciji „Podrška budućnosti Sirije i regije“. Konferencija je održana u virtualnom formatu, u organizaciji Europske unije i Ujedinjenih naroda...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 30. ožujka 2021. godine, na petoj briselskoj konferenciji „Podrška budućnosti Sirije i regije“. Konferencija je održana u virtualnom formatu, u organizaciji Europske unije i Ujedinjenih naroda uz sudjelovanje Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borella i UN-ovog posebnog izaslanika za Siriju Geira Pedersena te brojnih ministara država članica te predstavnika međunarodnih organizacija i nevladinih udruga.

Organizatori konferencije istaknuli su da je konferencija prilika za potvrdu kontinuirane podrške Europske unije UN-u i naporima posebnog izaslanika UN-a za pregovaračkim političkim rješenjem sirijskog sukoba te kako bi se omogućila mobilizacija potrebnih financijskih sredstava za ugroženo sirijsko stanovništvo. Sredstva su potrebna za osiguranje smještaja sirijskih prognanika i izbjeglica u Siriji i susjednim zemljama, kao i za nastavak i produbljivanje dijaloga s civilnim društvom.

Ministar Grlić Radman pozdravio je u svom obraćanju održavanje konferencije te istaknuo da „Republika Hrvatska u potpunosti podržava sve napore usmjerene na pronalaženje trajnog političkog rješenja u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a i Ženevskom izjavom, kao i radom posebnog izaslanika UN-a za Siriju, gospodina Pedersena.“

Kao doprinos tome, ministar Grlić Radman najavio je, da će Hrvatska odlukom Vlade RH u razdoblju 2021.-2023. pružiti potporu u iznosu od 600 tisuća američkih dolara kao podršku sirijskom narodu koja će biti usmjerena u projekte i druge aktivnosti razvojne i humanitarne pomoći za jačanje infrastrukture u zdravstvu i obrazovanju u Siriji i u susjednim zemljama. „Čvrsto vjerujemo da ulaganje u žene i djevojčice, kao i u djecu i mlade, donosi mnoštvo koristi za cijelo društvo. Čak i projekti manjeg opsega ostavljaju pozitivan dugoročni utjecaj na razvoj.“, dodao je ministar.



Priopćenja