Ministar Grlić Radman primio u radni posjet češkog ministra vanjskih i europskih poslova Tomaša Petričeka

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u srijedu, 17. ožujka 2021. godine, u radni posjet ministra vanjskih poslova Republike Češke Tomaša Petričeka...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u srijedu, 17. ožujka 2021. godine, u radni posjet ministra vanjskih poslova Republike Češke Tomaša Petričeka. 

Tijekom razgovora ministri su razmijenili mišljenja o brojnim temama, poput opskrbe cjepivima u Europskoj uniji, politike proširenja EU i situacije u jugoistočnoj Europi, gospodarskoj suradnji te nadolazećoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj.

„Želim izraziti iskrenu zahvalnost na brzoj humanitarnoj pomoći iz Češke koju smo dobili nakon razornog potresa 29. prosinca. Bila je to snažna gesta solidarnosti, koja nam puno znači i koja svjedoči o našim prijateljskim odnosima koji sežu daleko u prošlost. “, istaknuo je ministar Grlić Radman. 

Ujedno, ministar Grlić Radman osvrnuo se i na  pandemiju i tešku situaciju u mnogim dijelovima Europe, uključujući i Češku, koja se suočava s velikim izazovima u suzbijanju širenja pandemije te izrazio svoju solidarnost s češkim narodom i istaknuo da je Republika Hrvatska spremna ponuditi desetak bolničkih mjesta za pacijente iz Češke i Slovačke. Ministar Petriček zahvalio je Hrvatskoj na toj ponudi te ustvrdio da takve teške situacije pokazuju kako ih zajedno puno lakše možemo savladati nego sami.

„Glatka opskrba cjepivima i dalje ostaje prioritet i od vitalnog je značaja kako bi se olakšalo kretanje i sigurnost naših građana. U tom kontekstu Hrvatska je kao turistička destinacija, zainteresirana je za postizanje dogovora na europskoj razini koji bi olakšao kretanje i turistička putovanja.“, istaknuo je ministar. Ministar Petriček je zahvalio na informacijama o pripremi za nadolazeću turističku sezonu i pri tome pohvalio odgovoran pristup i mjere Vlade Republike Hrvatske koje donosi radi zaštite gostiju te istaknuo da su neke od tih mjera velika inspiracija i za samu Češku.

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo suradnjom između Hrvatske i Češke u europskim i međunarodnim institucijama poput Europske unije, Inicijative Triju more kao i kroz Višegradsku skupinu. Ujedno, iskoristio je priliku i čestitao svom kolegi 30. obljetnicu djelovanja Višegradske skupine te ministru Petričeku zahvalio na podršci članstvu Republike Hrvatske u schengenskom području i u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).  

Važna tema razgovora su bili politika proširenja Europske unije na jugoistok Europe u kojem su oba ministra izrazila potporu zemljama u susjedstvu na njihovom europskom putu, ali i važnosti ispunjavanja kriterija. 

Također, bilo je i riječi o osnaživanju gospodarske suradnje između Hrvatske i Češke. „Naša trgovinska razmjena je jaka i stabilna, ali ima veliki potencijal za daljnjim intenziviranjem u području informacijske i energetske industrije.“, istaknuo je ministar.

„Vrlo važnu sponu između naših dviju zemalja čine i hrvatska manjina u Češkoj i češka manjina u Hrvatskoj. Manjine su naše blago - one su jedan od temelja našeg prijateljstva u prošlosti i danas. Jučer je ministar Petriček imao priliku posjetiti Daruvar i uvjeriti se u važnost i doprinos češke manjine za Daruvar i cijelu Hrvatsku.“, rekao je ministar Grlić Radman ukazujući na važnost hrvatske i češke manjine za bilateralne odnose između Hrvatske i Češke.



Priopćenja