Konzorcij kojeg predvodi Državna geodetska uprava odabran za provedbu Twinning projekta u Republici Moldovi

Ponuda konzorcija kojeg čine Državna geodetska uprava RH (u svojstvu vodečeg partnera), nizozemska Agencija za poduzetništvo Kraljevine Nizozemske (mlađi partner)te Glavni ured za geodeziju i kartografiju Republike Poljske (mlađi partner), odabrana je kao najbolja na javnom natječaju za provedbu Twinning projekta „Poboljšanje usluga prostornih podataka u Republici Moldovi u skladu s EU standardima“ u Republici Moldovi. Administrativna podrška provedbi biti će osigurana od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), dok će Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao ad hoc mandatno tijelo pružiti svoju specifičnu ekspertizu partnerima u Moldovi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u svojstvu nacionalne kontakt točke za Twinnining instrument dalo je podršku DGU u pripremi i prezentaciji ponude, dok je Veleposlanstvo RH u Rumunjskoj (svojom nadležnosšću pokriva i Republiku Moldovu) politički podržalo ovu ponudu.

Glavni korisnik projekta je Agencija za zemljišne odnose i katastar Republike Moldove s kojom je DGU surađivala na ranijem Twinning projektu provedenom u razdoblju od 2014. do 2016. godine, ujedno i prvom twinningu provedenom od strane hrvatske institucije. Kao nova država članica EU, Hrvatska je nastupala u svojstvu mlađeg parntera dok je projekt vodila Švedska geodetskauprava.

Upravo iz razloga kvalitetne provedbe ranijeg projekta, partneri u Moldovi prepoznali su hrvatsku ekspertizu, znanje i stručnost koja će doprinijeti uspostavi održivog moldovskog NIPP-a, identificirati njegove troškove i koristi, omogućiti kvalitetnije korištenjepostojećih podataka, jačati kapacitete moldovskih institucija vezano za prostorne podatke kao i svijest o važnosti i koristima NIPP-a te analizirati postojeći pravni okvir NIPP-a s preporukama za poboljšanja.

Projekt ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura provodit će se 26 mjeseci s ciljem unapređenja moldovske e-uprave kroz poboljšanu razmjenu prostornih podataka i suradnju između administrativnih tijela u skladu s EU standardima i najboljim međunarodnim praksama.

Ovo je trideseti po redu Twinning projekt u provedbi hrvatskih institucija te potvrda kako je hrvatsko iskustvo reformi i uspješnog procesa usklađenosti državne administracije s EU praksom cijenjeno i korisno zemljama u EU integracijskom procesu.

 Ostale vijesti