Svečanost otvaranja Twinning Light projekta "Support for participation in the ECAA – European Common Aviation Area" u Sjevernoj Makedoniji

Dana 28. studenog 2019. u Skopju, održana je konferencija na kojoj je predstavljen Twinning Light projekt pod nazivom "Support for participation in the ECAA – European Common Aviation Area“ financiran iz IPA fondova EU, a namijenjen Agenciji za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije. Projekt u trajanju od 8 + 3 mjeseca implementirati će Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo koja je od strane institucije korisnice i Delegacije EU-a SM izabrana kao najbolji predlagatelj.

Glavni je cilj projekta podržati održivi razvoj civilnog zrakoplovstva u Republici Sjevernoj Makedoniji u skladu s međunarodnim standardima i pravnom stečevinom EU u području zrakoplovstva. Specifični cilj projekta je ojačati međunarodne zrakoplovne standarde u Republici Sjevernoj Makedoniji kroz približavanje zakonodavstva te poboljšati institucionalnu sposobnost i tehničke kompetencije Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije u skladu s pravnom stečevinom EU u području zrakoplovstva i politika EU za stvaranje europskog zajedničkog zračnog prostora.

Konferenciji su nazočili visoki dužnosnici EU, Republike Hrvatske i Sjeverne Makedonije, te predstavnici zrakoplovnih vlasti i zrakoplovne industrije.

U uvodnim obraćanjima Goran Sugareski, ministar prometa i komunikacija u Vladi Republike Sjeverne Makedonije, istaknuo je važnost stvaranja modernog, sigurnog, europski profiliranog civilnog zrakoplovstva Sjeverne Makedonije, dostupnog svima pod jednakim uvjetima te se zahvalio EU i hrvatskoj strani na pomoći u implementaciji međunarodnih standarda civilnog zrakoplovstva. Nicola Bertolini, šef za suradnju u Delegaciji EU-a u Republici Sjevernoj Makedoniji istaknuo je važnost twinning projekta kao instrumenta jačanja kapaciteta država korisnica kroz dijeljenje znanja i prenošenja iskustava država članica. G.Tomislav Mihotić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, istaknuo je važnost partnerstva i međunarodne suradnje dviju agencija kroz ovaj projekt te istaknuo kako je HR predana u pružanju kvalitetne i stručne potpore putem Twinning instrumenta. Voditeljica projekta države korisnice Maja Vaskova i voditelj projekta države članice EU Zlatko Širac predstavili su plan realizacije kroz sve komponente projekta.

Odabir Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo još je jedno priznanje dosadašnjeg rada HACZ i potvrda njenog institucionalnog položaja u okviru nadležnih tijela za civilno zrakoplovstvo u okviru EU. Hrvatske institucije broje provedbu sveukupno 28 twinning projekata u 8 država korisnica. Twinning je jedan od ključnih strateških instrumenata za unaprjeđenje međudržavne i međuinstitucionalne suradnje s prijateljskim državama, a  aktivnim sudjelovanjem u implementaciji projekata, pozicionirali smo se kao stručna država članica EU uključena u provedbu EU politika.Ostale vijesti