Održan seminar u okviru NORDIC projekta

Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji sa Sekretarijatom za europske poslove Sjeverne Makedonije te uz podršku UN programa za projekte – UNOPS, organizirala je seminar o prijenosu hrvatskih iskustava iz područja aplikativnih rješenja za usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, pod nazivom „IT sustav za koordinaciju“.

Seminar se organizira u okviru NORDIC projekta pod nazivom „Nordic support for progress of North Macedonia“, koji zajednički financiraju vlade Norveške, Švedske i Hrvatske. Kroz projekt se provode aktivnosti s ciljem osnaživanja institucija Republike Sjeverne Makedonije za proces europskih integracija. Provedba projekta započela je u travnju ove godine te je do sada održan niz seminara i radionica u kojima su hrvatski stručnjaci upoznali državne dužnosnike i službenike institucija Sjeverne Makedonije sa sustavom koordinacije EU poslova u Republici Hrvatskoj u pristupnom procesu, radnim procedurama i komunikacijom s Europskom komisijom. Također, na stručno-tehničkoj razini educirani su budući predstavnici radnih skupina za pretpristupne pregovore Sjeverne Makedonije o hrvatskim iskustvima u pregovorima u poglavljima 1, 3, 11, 23 i 27.

Na seminaru je sudjelovalo 13 djelatnika Sekretarijata za europske poslove i Ureda za zakonodavstvo Sjeverne Makedonije, a da je informatizacija javne uprave u pristupnom procesu prioritet za Sjevernu Makedoniju, dokazuje i činjenica kako su u studijskoj posjeti Republici Hrvatskoj boravili državna tajnica u Sekretarijatu za EU poslove Kalinka Gaber sa svojim savjetnicima Draganom Tilevom i Selvetom Barutijem.

Sudionike seminara u uvodnom je dijelu pozdravila pomoćnica ministra u Upravi za međunarodno pravo Gordana Vidović Mesarek te ukazala na važnost i potrebu kontinuiranog usavršavanja i podizanja kapaciteta Sekretarijata za europske poslove. Ujedno je izrazila nadanje da će im hrvatsko iskustvo o razvoju alata za usklađivanje zakonodavstva s EU pomoći pri ispunjavanju kriterija za što skorije otvaranje pregovora s Europskom unijom.

 



Ostale vijesti