Održana svečanost zatvaranja twinning light projekta za jačanje kapaciteta Republike Srbije u području ribarstva

U srijedu, 25. rujna 2019. godine, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u Beogradu održana je svečanost zatvaranja twinning light projekta pod nazivom „Razvoj zakonodavnog i institucionalnog okvira za učinkovito usklađivanje i provođenje pravne stečevine EU u području ribarstva u Republici Srbiji“.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske je bilo nositelj ovog projekta koji se provodio u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u ukupnom trajanju od 8 mjeseci (od veljače do listopada 2019. godine). Tijekom provedbe projekta stručnjaci iz Hrvatske radili su na unaprjeđenju zakonodavnog okvira u području ribarstva u Republici Srbiji i jačanju kapaciteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Nakon analize institucionalnog i zakonodavnog okvira, hrvatski stručnjaci pripremili su studiju o sektoru ribarstva u Srbiji, strategiju za poboljšanje nacionalne sheme za provjeru potvrda o ulovu te studiju o provedbi tržišnih standarda proizvoda ribarstva i nacrt novog propisa kojim će se uskladiti postojeći tržišni standardi sa standardima EU. Hrvatski stručnjaci su također održali niz radionica i organizirali dvije studijske posjete za kolege iz Srbije u mjerodavnim hrvatskim institucijama.

Na svečanosti zatvaranja prisutnima su se obratili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije g. Senad Mahmutović, Voditelj sektora operacija Delegacije EU u Republici Srbiji g. Hourdas Sakellaris, te veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji g. Gordan Bakota i pomoćnik ministrice poljoprivrede Republike Hrvatske g. Ante Mišura. Nakon prezentacija ostvarenih rezultata veleposlanik Bakota naglasio je kako je ovaj projekt još jednom dokazao da je hrvatska ekspertiza relevantna državama koje se nalaze u procesu pristupanja EU, a Republika Hrvatska predana u pružanju kvalitetne i stručne potpore kolegama u Republici Srbiji posebice putem twinning instrumenta.Ostale vijesti