Prijenos hrvatskog znanja i naučene lekcije iz pristupanja RH EU

Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova organizirala je studijski posjet za albansku delegaciju koju su činili visoko i više pozicionirani službenici Ministarstva za Europu i vanjske poslove, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Albanije.

Program se odvija u okviru projekta tehničke pomoći „High Level advisory support to the Ministry for Europe and Foreign Affairs and selected line ministries in view of the preparation for accession negotiations in Albania“ na kojem je voditeljica gđa. Ružica Gelo, bivša članica pregovaračke skupine za vođenje pregovora o pristupanju RH EU i glavna pregovaračica za 4 ključna poglavlja pregovora.

Cilj je ove studijske posjete bio pružiti pomoć u pripremama za otvaranje pregovora i dati podršku Ministarstvu za Europu i vanjske poslove Republike Albanije koji imaj glavnu koordinacijsku ulogu u tom procesu. Sudionici su imali prilike upoznati se s hrvatskom praksom u području usklađivanja zakonodavstva i jačanja institucija te razmijeniti iskustva s kolegama iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Tijekom posjete delegaciju su između ostalog primili g. Matija Očuršćak, načelnik Sektora za jugoistočnu Europu i proces proširenja EU u MVEP te državni tajnik dr.sc. Kristian Turkalj i pomoćnik ministra Ivan Crnčec u Ministarstvu pravosuđa kojom prilikom je ponovljena predanost i istaknut angažman Republike Hrvatske u zagovaranju politike proširenja Europske unije s ciljem što skorijih otvaranja pregovora za Republiku Albaniju.



Ostale vijesti