Državna tajnica Bušić na 2. Konferenciji o promicanju vjerskih sloboda u Washingtonu

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić sudjelovala je na 2. Konferenciji o promicanju vjerskih sloboda u organizaciji Državnog tajništva SAD-a u Washingtonu, na kojoj su bili prisutni predstavnici još 105 država i organizacija. Cilj je konferencije bio okupiti predstavnike država sa sličnim politikama promicanja vjerskih sloboda, koje su u tom smislu poduzimale konkretne poteze za suzbijanje vjerske diskriminacije.
Uoči ministarskog dijela konferencije 18. srpnja, dva su dana vjerski vođe, stručnjaci, predstavnici organizacija i nevladinog sektora raspravljali o izazovima postizanja vjerske tolerancije i povezivanju vjerskih sloboda s drugim aspektima razvitka i humanitarnom pomoći za njeno postizanje. Na marginama konferencije, u Washingtonu je organizirano još četrdesetak događanja o različitim aspektima ograničavanja odnosno mogućnostima promicanja vjerskih sloboda.

Konferenciju je otvorio državni tajnik Mike Pompeo, osobno angažiran oko organizacije ovog skupa, istaknuvši kako je ovo najveći događaj u organizaciji Državnog tajništva ikad, te da će SAD nastaviti s aktivnostima diljem svijeta s ciljem promicanja vjerskih sloboda, koje su duboko usađene u američke vrijednosti. Sudionicima konferencije obratio se i potpredsjednik Mike Pence, istaknuvši, između ostalog, da je nastavno na konferenciju prošle godine zajedničkim naporima prikupljeno pet milijuna USD i osigurano više od 400 darovnica za više od 1800 osoba koje su bile izložene progonu radi vjerskih uvjerenja.

Državna tajnica Bušić u svom je izlaganju zahvalila državnom tajniku Pompeu na ovoj inicijativi i njegovoj osobnoj predanosti da se pitanje vjerskih sloboda zadrži visoko na listi prioriteta međunarodnog djelovanja, kako bi se promicalo razumijevanje i toleranciju među pripadnicima različitih vjera. Istaknula je kako Hrvatska ima dugogodišnju tradiciju osiguranja međuvjerske tolerancije, posebno izdvojivši suradnju s hrvatskom islamskom zajednicom. Ustvrdivši kako je antisemitizam sve prisutniji u nekim dijelovima svijeta, potvrdila je kako će se Hrvatska dodatno angažirati u suzbijanju antisemitizma i svih oblika govora mržnje, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Državna tajnica Bušić osvrnula se i na malo poznatu činjenicu iz najnovijih znanstvenih istraživanja, koja pokazuje da kršćani predstavljaju najprogonjeniju religijsku skupinu u suvremenom svijetu. Izdvojila je inicijative u području obrazovanja, kao ključne za suzbijanje svih oblika netolerancije i mržnje.



Ostale vijesti