U Ukrajini održan seminar o prijenosu hrvatskih iskustava iz procesa pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji

U suradnji Službe za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa i Deloitte ureda u Ukrajini, u Kijevu je 7. veljače 2019. godine održan seminar na temu „EU Regulatory Approximation-Challenges and Solutions“. Seminar je bio prilika za predstavljanje institucionalnih i stručnih kapaciteta Republike Hrvatske iz procesa približavanja Europskoj uniji, osobito u području implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Stručnjaci iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva pravosuđa predstavili su hrvatsko iskustvo iz ključnih područja koja su bila posebno izazovna za Republiku Hrvatsku u razdoblju implementacije SSP-a. Državni tajnik Ministarstva pravosuđa dr. sc. Kristian Turkalj održao je predavanje na temu uspostavljanja procesa usklađivanja zakonodavstva, načelnica Sektora za EU dokumentaciju MVEP-a Marija Kaluđer predstavila je sustav unaprjeđenja kvalitete pravnog prevođenja, a načelnik Sektora za EU pravo MVEP-a Borna Domitrović održao je predavanje na temu tehničke provjere usklađenosti zakonodavstva putem IT sustava.

Na marginama seminara lansiran je projekt stažiranja državnih službenika zemalja Istočnog partnerstva (Ukrajine, Gruzije i Moldove) u hrvatskim institucijama, koji će se provoditi u suradnji s GIZ Ukrajina do kraja ožujka 2020. godine.

Hrvatska delegacija je prisutnošću na ovome događaju još jednom potvrdila kako svoju bilateralnu prisutnost u Ukrajini nastoji osnažiti projektima tehničke pomoći, koja uspješno upotpunjuje i dodatno obogaćuje već uspostavljenu političku i gospodarsku suradnju.Ostale vijesti