Koncert Andreasa Ottensamera i Joséa Gallarda održan uz potporu fonda Srednjoeuropske inicijative – SEI

Prvi put u Dubrovniku i pred festivalskom publikom, u utorak 14. kolovoza, u atriju Kneževa dvora nastupili su Andreas Ottensamer, prvi klarinet Berlinske filharmonije, i pijanist José Gallardo, oduševivši dubrovačku publiku.

Koncert klarinetista Ottensamera i pijanista Gallarda na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama središnji je kulturni događaj hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom – SEI. Koncert se održao uz potporu fonda Srednjoeuropske inicijative – SEI namijenjenog projektima suradnje. Predsjedanje SEI-em u 2018. godini preuzela je Republika Hrvatska s ciljem pružanja potpore europskoj perspektivi država članica i prijenosa znanja i iskustava na području europskih integracija, gospodarske suradnje te suradnje na području kulture i dr. Na koncertu su bili nazočni i predstavnici Diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj.

Vrsni glazbenici s lakoćom muziciranja izveli su odabrani repertoar, uglavnom francuskih skladatelja i u „jazzy“ tonu. Na programu ovog vrhunskog recitala bile su dvije skladbe Claudea Debussyja, Prva rapsodija, tipično impresionističko ostvarenje koje se poigrava s izražajno-tehničkim mogućnostima klarineta i druga Djevojka lanene kose, u aranžmanu samog Andreasa Ottensamera. U prvom dijelu koncerta, Ottensamer i Gallardo odsvirali su i Pocket Size Sonatu Aleca Templetona te Easy Moments suvremenog mađarskog skladatelja i koncertnog klarinetista Béle Kovácsa. U svom obraćanju publici, Ottensamer je naglasio kako uživaju na sceni, na tako predivnoj lokaciji i u prekrasnom gradu, a cijeli je program, ako je suditi po oduševljenim reakcijama, bio baš po volji festivalske publike, koja je uz velike aplauze između svake točke, pratila sjajan koncert.

U drugom dijelu koncerta, uslijedila su Tri preludija Georgea Gershwina u Ottensamerovom aranžmanu, potom  Sonata za klarinet Camillea Saint-Saënsa i Sonatinu za klarinet u B-duru Josepha Horovitza. Na poklon festivalskoj publici, odsviran je i glazbeni dodatak - tango Por Una Cabeza, za koji je glazbu skladao Carlos Gardel, u aranžmanu Johna Williamsa, koji ovaj dvojac često i s užitkom izvodi.

Fotogalerija - https://flic.kr/s/aHskD67Zni (© Dubrovačke ljetne igre 2018)



Ostale vijesti