Održana konferencija „Knowledge sharing for building stronger partnerships in the process of European integration“


U okviru hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom (SEI), 25. i 26. travnja 2018. u Modernoj galeriji u Zagrebu održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Knowledge sharing for building stronger partnerships in the process of European integration“ s ciljem predstavljanja iskustva provedbe programa tehničke pomoći kroz nacionalne i EU instrumente koji pomažu državama u procesu europskih integracija pri usklađivanju s EU standardima.

Konferenciju je otvorila državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić, a panel rasprave koje su potom uslijedile, obuhvaćale su sljedeća područja:

- Važnost instrumenata prijenosa znanja u EU integracijskom procesu

- Iskustvo implementacije različitih EU instrumenata u području prijenosa znanja

- Budućnost EU instrumenata kroz modele međuinstitucionalne suradnje i prijenosa znanja – kako uspješno prezentirati učinke instrumenata?

Programom su predstavljene prezentacije i primjeri dobre prakse eminentnih stručnjaka iz institucija specijaliziranih za provedbu EU projekata (GIZ, AEI, MFEA, EUAM, HAUS, College of Europe), kao i predstavnika nacionalnih institucija zemalja koje provode tehničku pomoć te institucija korisnica raznih instrumenata kojima se prenosi znanje i iskustvo iz EU procesa.  

Ovo specifično područje europskih integracija te razni modeli primjene i provedbe projekata tehničke pomoći nepresušni je izvor za raspravu i razmjenu iskustva o učinkovitosti raznovrsnih sustava te poticanja daljnjeg razvoja suradnje i partnerstva država članica EU sa zemljama korisnicama u procesu njihovog pridruživanja Europskoj uniji.

Konferencija je okupila 70-tak sudionika iz država primatelja i davatelja tehničke pomoći te je veliki odaziv i aktivna rasprava unutar svakog panela potvrdila potrebu kontinuiranog ulaganja u osposobljavanje i izobrazbu u području EU poslova, što je jedan od modela koji navedeni instrumenti pružaju. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prepoznaje tu potrebu i već niz godina usmjerava velik broj svojih aktivnosti u obrazovanje i jačanje vještina za reforme koje proces europskih integracija stavlja pred administraciju država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u EU. 

Izlaganje državne tajnice Metelko-Zgombić

Fotografije su dostupne na - https://flic.kr/s/aHsmjqRYjx

 



Ostale vijesti