Održane političke konzultacije Hrvatske i Egipta

Pomoćnik ministrice za politička poslove, Vice Skračić, održao je 23. travnja 2018. godine u Zagrebu, političke konzultacije s Amr Ahmed Ramadanom, pomoćnikom ministra za europske poslove Arapske Republike Egipta.

Sugovornici su naglasili da su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja potvrđeni redovitim održavanjem bilateralnih konzultacija. Ove konzultacije ujedno su održane i kao pripremni sastanak za planirani posjet egipatskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj uz kojeg se očekuje i dolazak egipatskih gospodarstvenika. Dobra gospodarska suradnja između dviju zemalja ima prostora za jačanje u područjima pomorskog prometa i brodogradnje, energetike, poljoprivrede (Egipat je posebno zainteresiran za uvoz mesa iz Hrvatske s halal certifikatom) i infrastrukture, dok je egipatska strana ukazala na postojanje novih poslovnih prilika u poslovima proširivanja Sueskog kanala. Predloženo je i intenziviranje suradnje u turizmu, čime Egipćani žele povećati broj dolazaka hrvatskih turista u svoja turistička odredišta.

Također, razmijenjena su mišljenja o aktualnim međunarodnim zbivanjima, uključujući krizna žarišta kao i zajednički interes u efikasnijoj borbi protiv terorizma za koju su se obje strane složile da mora biti sagledavana u širem kontekstu i dugoročno usmjerena na uklanjanje uzroka radikalizacije.



Ostale vijesti