Dodijeljene konzularne isprave prvim počasnim konzulima Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj

Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović gđa. Gunvar Øie, g. Kjell-Olav Petterson i g. Arne Veidung imenovani su prvim počasnim konzulima Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj. Gunvar Øie (Trondheim) je ugledna znanstvenica i poduzetnica u sferi marikulture, dok su Kjell-Olav Petterson (Tromsø) i Arne Veidung (Bergen) vrlo ugledni gospodarstvenici u sektorima koji imaju snažan potencijal suradnje s Republikom Hrvatskom.

Dana 27.veljače 2018. u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Oslu, veleposlanik Hrvoje Marušić uručio je konzularne isprave počasnim konzulima, naglasivši kako se od njih očekuje da budu aktivni u promoviranju gospodarskih, znanstvenih i kulturnih veza između Norveške i Hrvatske, odnosno da budu više „radni“, a manje samo „počasni“ konzuli Republike Hrvatske. Pri tome, veleposlanik Marušić je konzule pozvao da aktivno i blisko surađuju s članovima hrvatske zajednice u svojim područjima nadležnosti.

Svečanosti dodjele isprava prisustvovali su brojni predstavnici norveških institucija i gospodarstva, kao i hrvatske zajednice u Norveškoj.

Imenovanje počasnih konzula, prvo od stjecanja samostalnosti Republike Hrvatske, bit će značajan doprinos učinkovitosti diplomatskog djelovanja u Kraljevini Norveškoj.  



Ostale vijesti