Predstavljena kandidatura prof. dr. sc. Zlate Đurđević za sutkinju Međunarodnog kaznenog suda

Za predstavnike diplomatskog zbora država-stranaka Rimskog statuta akreditiranih u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu, u petak 13. listopada 2017. godine u MVEP-u održano je predstavljanje kandidature prof. dr. sc. Zlate Đurđević za sutkinju Međunarodnog kaznenog suda (International Criminal Court - ICC) za razdoblje 2018. - 2027. godine.

Kandidatkinju prof. dr. sc. Đurđević predstavili su Amir Muharemi, pomoćnik ministrice za multilateralu i globalna pitanja, a iz Ministarstva pravosuđa pomoćnik za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju Ivan Crnčec.

Prof. dr. sc. Đurđević u dosadašnjem tijeku kampanje sudjelovala je, između ostalog, i na sastancima koje je s kandidatima organizirao Savjetodavni odbor Skupštine država stranaka Rimskog statuta za pitanja nominacije kandidata za suce. Izvješće spomenutog odbora dalo je preporuku za šest od ukupno dvanaest kandidata, uključujući i prof. dr. sc. Đurđević, za koju je zaključilo kako je posebno visoko kvalificirana za obavljanje funkcije sutkinje Međunarodnog kaznenog suda.

Izbori za šest novih sudaca Međunarodnog kaznenog suda za mandat 2018. -2027. održat će se tijekom 16. zasjedanja država stranaka Rimskog statuta od 4. do 14. prosinca 2017. godine u New Yorku.

 



Ostale vijesti