Veleposlanik Jasen Mesić uručio vjerodajnice predsjedniku Talijanske Republike Sergiu Mattarelli

Jasen Mesić, novi veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji, uručio je 4. listopada 2017. godine, izvornik vjerodajnica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović predsjedniku Talijanske Republike Sergiu Mattarelli, tijekom svečane ceremonije u Predsjedničkoj palači Kvirinale.

Doček veleposlanika u skladu s protokolom organiziran je ispred Predsjedničke palače uz počasnu vojnu gardu, nakon čega je u Dvorani tapiserija iz Lila veleposlanik Mesić uručio vjerodajnice predsjedniku Mattarelli, prenijevši mu pritom pozdrave državnog vrha RH. Ceremoniji uručivanja vjerodajnica prisustvovala je i supruga veleposlanika Mesića, Barbara Mesić, te diplomati iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu.

Nakon predaje vjerodajnica predsjednik Mattarella je, u skladu s protokolom, pozvao vlp Mesića na razgovor u Stakleni salon (svečani ured koji se koristi za susrete na predsjedničkoj razini te za konzultacije s predsjednicima stranaka tijekom formiranja talijanske Vlade), gdje su se zadržali u srdačnom i otvorenom razgovoru.

Uz predsjednika Mattarellu razgovoru su nazočili vlp Emanuela D'Alessandro, savjetnica za vanjskopolitička pitanja, general Roberto Corsini, vojni savjetnik, Ugo Zampetti, glavni tajnik Predsjedništva Republike te Simone Guerrini, ravnatelj Ureda glavnog tajništva, dok je Vladu TR predstavljao podtajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje Benedetto della Vedova.

Predaja vjerodajnica izvršena je iznimno kratkom roku, budući da je veleposlanik Mesić započeo svoj mandat u Italiji 1. listopada 2017. godine.



Ostale vijesti