Studijska posjeta delegacije Odjela za razvojnu pomoć Ministarstva europskih integracija Kosova

Centar izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova u suradnji s Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, organizirali su studijsku posjetu kosovske delegacije kao dodatnu aktivnost u okviru projekta tehničke pomoći  “Project Preparation Facility for Ministry of European Integration” na temu upravljanja pretpristupnom pomoći te pripremama za korištenje strukturnih instrumenata, koja se održala od 11. do 15. rujna 2017. godine.

Sudionici posjete bili su djelatnici Ministarstva europskih integracija Kosova, zaduženi za  koordiniranje, planiranje, programiranje, praćenje i evaluaciju IPA-e, a cilj ove edukacije bio je poboljšati razumijevanje o korištenju instrumenata pretpristupne pomoći EU (način odabira projekata, njihova priprema, provedba i praćenje) te prenijeti hrvatsko iskustvo u pripremi i korištenju Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Hrvatsko iskustvo u koordinaciji i provedbi pretpristupne pomoći te strukturnih i investicijskih fondova predstavili su stručnjaci iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje,  Agencije za regionalni razvoj, Ministarstva financija, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva pravosuđa. Dodatno, predstavljen je sustav koordinacije Nacionalnog programa reformi te hrvatsko iskustvo u provedbi Twinning i TAIEX instrumenata tehničke pomoći EU. U suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom, sudionici su imali priliku posjetiti Energetski centar Bračak u Krapinsko-zagorskoj županiji te se upoznati s razvojnim projektnima koje provodi Županija.Ostale vijesti