Veleposlanik Grlić Radman izabran za predsjednika Dunavske komisije

Na 88. plenarnom zasjedanju Dunavske komisije, koje se danas održalo u Budimpešti, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Gordan Grlić Radman izabran je za predsjednika Dunavske komisije.

Cilj Dunavske komisije koja ima 11 članica (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldova, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Srbija i Ukrajina) je slobodna plovidba Dunavom i štićenje interesa dunavskih zemalja, te stvaranje bližih gospodarskih i kulturnih veza zemalja članica s drugim zemljama. Svaka zemlja članica zadužena je za upravljanje vlastitim dijelom rijeke. Komisija je odgovorna za stvaranje tehničkog i pravnog okvira za plovidbu Dunavom. Dunavska komisija u velikoj mjeri surađuje s različitim međunarodnim organizacijama, kao što su EU, UNECE, Svjetska meteorološka organizacija, Međunarodna telekomunikacijska mreža, Stalna međunarodna asocijacija navigacijskih kongresa, Središnja komisija za plovidbu rijekom Rajnom, Međunarodna pomorska organizacija i druge.

Uz 11 država članica status promatrača imaju i Belgija, Cipar, Crna Gora, Češka, Francuska, Grčka, Nizozemska, Makedonija i Turska.

Više o Dunavskoj komisiji: http://www.danubecommission.org/dc/en/



Ostale vijesti