Hrvatska preuzela predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP)

Dana 1. srpnja 2016. Republika Hrvatska službeno je započela jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na summitu SEECP-a u Sofiji 1. lipnja 2016. iznio je pet osnovnih načela hrvatskog predsjedanja - solidarnost, podrška zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, povezivanje jugoistočne Europe, jačanje političkog dijaloga i energetska sinergija. Također je istaknuo tri prioritetna područja - znanost i obrazovanje (RH je domaćin Centra za znanost i inovacije WISE u Splitu i Centra za poduzetničko obrazovanje SEECEL u Zagrebu), energetiku te pitanje korištenja oružanih snaga u civilnim kriznim situacijama, poput humanitarnih kriza ili prirodnih katastrofa, s ciljem ublažavanja istih.  

SEECP je pokrenut 1996. godine u Sofiji na poticaj zemalja jugoistočne Europe s ciljem jačanja regionalne suradnje te kao doprinos jačanju povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. Osnovni ciljevi suradnje  odnose se na jačanje sigurnosne i političke suradnje, intenziviranje gospodarskih odnosa te suradnje na području ljudske dimenzije, demokracije, pravosuđa i borbe protiv organiziranog kriminala. Poseban naglasak je na podršci približavanju članstvu u EU i NATO svih sudionica Procesa koje to žele. Države sudionice SEECP-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Turska te Kosovo, koje sudjeluje pod nazivom „SEECP Participant“.

RH sudjeluje u aktivnostima SEECP-a u statusu promatrača od 1997. godine, a  punopravna sudionica postala je 2004. godine.

Država predsjedateljica predstavlja SEECP na međunarodnim sastancima i domaćin je godišnjem sastanku šefova država i vlada, formalnim i neformalnim sastancima ministara vanjskih poslova, sastancima resornih ministara te operativnim sastancima političkih direktora. Republika Hrvatska prvi je put predsjedala SEECP-om u periodu 2006/2007. godine.



Ostale vijesti