Zamjenica ministra Bušić održala političke konzultacije s državnom tajnicom za vanjsku politiku MVP Danske Wisborg

Zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić održala je 29. lipnja 2016. političke konzultacije s državnom tajnicom za vanjsku politiku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske Lone Dencker Wisborg.
Sugovornice su se složile u ocjeni da su odnosi Hrvatske i Danske tradicionalno vrlo dobri. Obje su strane zainteresirane za daljnje intenziviranje bilateralne suradnje, kao i suradnje u sklopu EU i NATO-a. Danska je važan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a bilježi se i porast danskih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Prenesen je interes Hrvatske udruge poslodavaca za organizaciju posjeta njezina izaslanstva Danskoj.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede RH, koji su sudjelovali u dijelu razgovora, naglasili su da je hrvatska strana zainteresirana za jačanje suradnje u području ekološkog uzgoja mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te prijenos danskih iskustava po pitanju uvođenja ekoloških proizvoda u škole, vrtiće i javne kuhinje.
Razgovaralo se i o aktualnim europskim temama, posebice o situaciji nastaloj nakon referendumske odluke britanskih građana o izlasku UK iz EU te o pitanju migracija. Nadalje, spomenut je predstojeći ulazak Hrvatske u Schengen.
Zamjenica ministra Bušić prenijela je interes Ministarstva unutarnjih poslova RH za organizaciju posjeta njegovog izaslanstva Danskoj, u svrhu razmjene iskustava glede pitanja migracija.
Hrvatska strana detaljno je pojasnila svoja stajališta po pitanju otvaranja poglavlja 23. i 24. u pristupnim pregovorima EU sa Srbijom.
Istaknuta je i dobra suradnja Hrvatske i Danske u sklopu UN-a i drugih međunarodnih organizacija.



Ostale vijesti