Veleposlanstvo RH u Canberri instaliranjem solarnih panela počelo s korištenjem obnovljivih izvora energije

Instaliranjem solarnog PV sustava na krov veleposlanstva, hrvatsko Veleposlanstvo u Canberri, kao prvo hrvatsko veleposlanstvo u svijetu, počelo je s ovim načinom korištenja obnovljivih izvora energije. Solarni PV sustav od 30kW s 96 panela omogućit će značajno smanjivanje troškova električne energije, ali ujedno i poslati jasnu poruku usmjerenosti Hrvatske prema smanjivanju emisija CO2 te otvorenosti prema inovacijama i novim tehnologijama u području pametnih energetskih sustava.
Instaliranje solarnih panela realizirano je s australskom tvrtkom ,,Intelligent Energy Solutions''. Većom površinom panela od realnih potreba veleposlanstva te zakonski reguliranom nadoknadom koja se dobiva od preusmjeravanja viška proizvedene energije na gradsku mrežu, pokrivaju se cjelokupni troškovi instaliranja i održavanja sustava. Razvojem novih tehnologija pohrane proizvedene solarne energije, tvrtka će instalirati i akumulatorski sustav kako bi se energija proizvedena tijekom dana mogla pohraniti i koristiti tijekom noćnih sati i oblačnih dana, čime bi se ušteda u troškovima energije još značajno povećala.
Veleposlanik Damir Kušen na primjeru hrvatskog veleposlanstva inicirao je i projekt profiliranja Canberre kao ,,Solar Embassy Capital of the World'', što zemljopisnim i solarnim mikro-položajem, te činjenicom da preko 100 veleposlanstava ima samostojeće zgrade, ima i realne osnove. Prilikom predstavljanja novog solarnog sustava pred veleposlanicima i diplomatskim predstavnicima drugih zemalja prigodom proslave Dana državnosti u Veleposlanstvu RH, inicijativu je podržao i lokalni ministar u vladi Teritorija australskog glavnog grada (ACT) Shane Rattenbury. 



Ostale vijesti