MVEP podijelio iskustva iz procesa pristupanja EU-u s ukrajinskim izaslanstvom


Savjet za tranzicijske procese – Centar izvrsnosti organizirao je 27. i 28. siječnja 2016. godine u suradnji s GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i Institutom za europske politike iz Berlina studijski posjet predstavnika ukrajinskih institucija Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Posjet je održan u okviru programa „treninga trenera“, koji Institut za europske politike provodi za predstavnike Ureda za europske integracije i resornih ministarstava Vlade Ukrajine. Tijekom dvodnevnog posjeta ukrajinska delegacija imala je prilike upoznati se s hrvatskim iskustvom u provedbi Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji putem predavanja i radionica koje su održali stručnjaci Centra izvrsnosti MVEP-a.

Temama predavanja obuhvaćeno je usklađivanje s pravom EU-a u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nacionalni program Republike Hrvatske za pristupanje EU-u te mehanizmi njegove provedbe i praćenja, izrada nacionalnih komentara za Izvješće o napretku Europske komisije, izvještavanje o EU-u, koordinacija u okviru pristupnih pregovora (hrvatska pregovaračka struktura, pravila postupanja) te predavanje na temu uključivanja organizacija civilnog društva u procesu pristupanja EU-u.

Sudionike studijske posjete u uvodnom dijelu pozdravio je g. Vice Skračić, načelnik Sektora za Afriku, Aziju, Oceaniju, Rusku Federaciju i Istočno partnerstvo, te istaknuo podršku Republike Hrvatske Ukrajini na putu provedbe reformi u kontekstu potpisanog Sporazuma o pridruživanju EU-u.Ostale vijesti