Seminar UNDP-a o inovativnom i grupnom financiranju razvojnih projekata

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu 15. prosinca 2015. održan je seminar o inovativnom financiranju pod nazivom „Kako crowdfunding i nove modele financiranja iskoristiti za razvojne projekte u organizaciji Sektora za globalne razvojne politike, razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć u inozemstvu MVEP-a te Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Uz prisutnost predstavnika civilnog društva, djelatnici Ureda UNDP-a u Hrvatskoj Marko Gregović, Robert Pašičko i Marina Petrović održali su predavanja o mogućnostima financiranja razvojnih projekata alternativnim načinima.

Inovativno financiranje nametnulo se kao ključ provedbe upravo usvojenih Ciljeva održiva razvoja i Programa za održivi razvoj 2030. Ujedinjenih naroda. Potaknuti željom da grupno financiranje inovativnih projekata (crowdfunding)  zaživi i u Hrvatskoj, Ured UNDP-a u Hrvatskoj i neprofitno poduzeće BRODOTO pokrenuli su projekt edukacije pod nazivom Crowdfunding Academy. Predavači su posjetiteljima ukazali na važnost privlačenja podupiratelja projekata sveobuhvatnim komunikacijskim kampanjama, naglasivši kako je odabir odgovarajućih projektnih ideja, lokalnih partnera i članova tima od jednakog značaja kao i prikupljanje sredstava.

Glavni cilj projekta je unapređenje sudjelovanja organizacija civilnog društva u oblikovanju i provedbi javnih politika te u savjetodavnim procesima na razini Europske unije o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći. Time se radu MVEP-a i organizacija civilnog društva iz Hrvatske na tom polju pruža dodatna financijska pomoć, a u proces se uključuju novi sudionici i šira zajednica. Na taj se način osnažuje solidarnost koju ova vrsta projekta stvara, ali se i povećava vidljivost razvojne suradnje RH sa zemljama partnericama.



Ostale vijesti