Dovršetak projekta twinninga RH i Republike Litve za prilagodbu hrvatskih institucija EU-u

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova 11. studenog 2015. održana je svečanost zatvaranja desetog twinning light projekta koji su zajednički implementirale Republika Hrvatska i Republika Litva pod nazivom “Potpora Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u izgradnji kapaciteta u vezi s članstvom u Europskoj uniji“.

Sveukupni cilj ovoga projekta bio je osigurati učinkovitu prilagodbu hrvatskih institucija okruženju koje proizlazi iz članstva u EU-u te nastaviti rad na povećanju stručnosti Hrvatske u području poslova EU-a.

Svrha projekta bila je osiguravanje daljnjeg doprinosa u jačanju administrativnih kapaciteta na nacionalnoj i lokalnoj razini vezanih za EU poslove te povećanje vidljivosti aktivnosti koje provodi Centar izvrsnosti.

Svečanosti zatvaranja prisustvovali su Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu i Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. Voditelji projekta, Dubravka Smolić Vlaić, s hrvatske strane, i Darius Skusevičius, s litavske strane, predstavili su rezultate projekta koji uključuju:  pripremljene Smjernice za bolju organizaciju i funkcioniranje Centra u provođenju aktivnosti komunikacije i koordinacije s ciljnim institucijama, održane edukacije, okrugli stolovi i konferencija za više od 250 sudionika, pripremljen program edukacije na teme iz područja EU poslova te izrađena Strategija i Akcijski plan za bolju vidljivost Centra izvrsnosti, brošure te drugi edukativno promotivni materijali.

„Kroz navedeni projekt ostvarili smo konkretne rezultate, kao što su trening novih trenera za seminar Sudjelovanje u Twinning out programu koji će započeti s provedbom u 2016. godini, a koji će pripremiti institucije i službenike za pripremu i implementaciju projekata. Također, na temelju materijala korištenih za edukacije u projektu, osmislit će se novi modul namijenjen diplomatima MVEP-a koji žele dobiti dodatno znanje o EU temama te će se ažurirati postojeći moduli koji se provode u DŠJU. Tijekom provedbe projekta obnovili smo i dodatno osnažili kontakte na lokalnoj razini što će zasigurno pospješiti buduću suradnju“ – rekla je Dubravka Smolić Vlaić.     

Projekt je provodilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Litve, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje Republike Hrvatske te Središnja agencija za upravljanje projektima Republike Litve. Provedba projekta trajala je 6 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je iznosila EUR 222.222,00 od kojih se 90% financiralo kroz program EU IPA za Hrvatsku, a 10% sredstava je osigurala Republika Hrvatska.

Film o projektu možete pogledati ovdje.

Preuzimanje videozapisaOstale vijesti