Sekundirani stručnjak EEAS-a Andreas List u MVEP-u održao drugo predavanje o EEAS-u

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske 12. listopada 2015. održano je predavanje "HR Embassy – EU Delegation – Working Together" g. Andreasa Lista, prvog sekundiranog stručnjaka Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) pri MVEP-u RH, kojem je nazočilo dvadesetak diplomata i službenika MVEP-a RH. To je drugo predavanje iz ciklusa predavanja vezanih za EEAS koje će održati g. List.
G. List govorio je o posebnostima rada u diplomaciji za nadnacionalnu organizaciju kao što je EU. Delegacije EU-a imaju nekoliko profila: trgovina, politika i razvojna pomoć, koji se naravno mogu preklapati. Osobitost delegacija EU-a i dodatna vrijednost za Hrvatsku jest pristup ključnim informacijama o gospodarstvu i politici. Razvojna pomoć važan je profil delegacija EU-a, za što postoje posebne zaklade prema geografskom i funkcionalnom načelu.  G. List također je govorio o razlikama između stare i nove diplomacije. Nekoć se diplomacija bavila samo odnosima među državama, a sada se uslijed globalizacije pojavljuju novi akteri, npr. strani ulagači i međunarodne organizacije poput WTO-a i UNICEF-a. U prošlosti je diplomacija također bilo vrlo formalna i hijerarhizirana, a sada tome često nije tako.
Andreas List dugogodišnji je austrijski diplomat s tridesetpetogodišnjim iskustvom, od čega je sedamnaest godina proveou europskim institucijama (12 u Europskoj komisiji i pet u EEAS-u). Službovao je u Beču, Beogradu, Rabatu, Jakarti, Tokiju, Tunisu, Bruxellesu, Bangkoku i Rangoonu.
Tema sljedeće radionice, koja će se održati u dva dijela 21. i 22 listopada u MVEP-u RH, bit će kako uspješno komunicirati u diplomaciji pismenim putem.



Ostale vijesti