80 konzularnih službenika Ministarstva prošlo edukaciju o Schengenu


U sklopu priprema za pristupanje schengenskom prostoru završen je ciklus edukacija konzularnih službenika pod nazivom Unaprjeđenje schengenskih vještina i znanja konzularnih službenika financiran u potpunosti iz Schengenskog instrumenta.

U četvrtak 28. svibnja završena je i posljednja od 4 edukacije konzularnih službenika čiji je cilj bio pružiti detaljniji uvid u schengenski postupak izdavanja viza i borbu protiv krivotvorenih isprava. Posljednju edukaciju zatvorila je pomoćnica ministrice Andreja Metelko Zgombić obilježavajući na taj način potpunu implementaciju Cilja 7. Kratko se obratila sudionicima govoreći o važnosti projekta pristupanja schengenskom prostoru te temeljite i pravovremene pripreme djelatnika MVEP-a za pristupanje.

Predavači na edukacijama bili su stručnjaci iz Slovenije (vizni postupak) i Austrije (krivotvorine). Sve su se četiri edukacije sastojale od predavanja o schengenskom viznom postupku i prepoznavanja krivotvorenih isprava. U sklopu svake od edukacija organiziran je i posjet Veleposlanstvu Slovenije u Zagrebu u svrhu boljeg uvida u organizaciju konzularnih poslova tj. viznog postupka schengenskog DM/KU. U svaku je edukaciju integrirano predavanje Agencije za zaštitu osobnih podataka zbog važnosti zaštite osobnih podataka u schengenskim postupcima i informacijskim sustavima.

Na edukacijama je sudjelovalo ukupno 100 službenika, od čega i 20 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Ciklus edukacija organiziran je u sklopu ostvarenja mjera iz Cilja 7 Indikativnog programa Schengenskog instrumenta i u potpunosti je financiran iz Schengenskog instrumenta (Schengen Facility Fund).



Ostale vijesti