Veleposlanik Dražen Hrastić sudjelovao je na otvaranju kongresa arhitekture Dani Orisa na Sveučilištu TOBB u Ankari

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Turskoj Dražen Hrastić sudjelovao je 21. svibnja 2012. godine, na otvaranju kongresa arhitekture Dani Orisa na Sveučilištu TOBB u Ankari. Na kongresu je sudjelovalo više od sto arhitekata iz cijele Turske, a otvorio ga je hrvatski arhitekt Andrija Rusan, ujedno i idejni tvorac i pokretač Dana Orisa.

Veleposlanik Hrastić obratio se prisutnima, pozdravivši izvrsnu suradnju između Republike Hrvatske i Republike Turske, ne samo na političkom, već i na kulturnom i stručnom planu. Uz prezentaciju arhitekta Rusana, zapažene prezentacije održali su i mladi hrvatski arhitekti I. Turato i T. Plejić.

Na Danima su svoje radove prezentirali arhitekti iz Hrvatske, Turske, Poljske, Španjolske (Francisco Mangado, jedan od najreprezentativnijih i najutjecajnijih arhitekata u Španjolskoj) i Australije (Glenn Murcutt, dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2002. godinu).

U okviru Dana Orisa otvorena je izložba pod nazivom „Nastavak Moderne – fragmenti hrvatske arhitekture od Modernizma do 2010.“.

Ovaj je događaj potvrdio kako su Dani Orisa već odavno prerasli granice Hrvatske i regije, i danas su prepoznatljivi širom svijeta. Časopis Oris među 20 je najboljih stručnih arhitektonskih časopisa u svijetu.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U REPUBLICI TURSKOJ

Ostale vijesti