Započela je druga godina mandata Republike Hrvatske u Izvršnom vijeću Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW)

Druga godina mandata Republike Hrvatske u Izvršnom vijeću Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), na koji je Hrvatsku izabrala Konferencija država stranaka, na prijedlog svoje regionalne skupine, započela je u subotu, 12. svibnja 2012. godine.

Povjerivši Republici Hrvatskoj mandat u Izvršnom vijeću drugu godinu zaredom, države članice ukazale su Hrvatskoj priznanje i povjerenje u upravljanju Organizacijom.

Tijekom Konferencije država stranaka u studenome i prosincu 2011. godine hrvatska stalna predstavnica, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj mr.sc. Vesela Mrđen Korać predsjedala je odborom za vjerodajnice.

Izvršno vijeće OPCW-a je tijelo zaduženo za učinkovitu provedbu Konvencije za zabranu kemijskog oružja (CWC). Ono između ostalog predlaže proračun Organizacije, podnosi izvještaj Konferenciji država stranaka o statusu provedbe Konvencije, nadgleda rad Tehničkog tajništva, te donosi druge odluke i preporuke sukladno napucima Konferencije država stranaka. U radu Izvršnog vijeća sudjeluje 41 država potpisnica CWC-a.

Hrvatska je od početka aktivno sudjelovala u donošenju Konvencije za zabranu kemijskog oružja i bila aktivna članica od osnivanja OPCW-a. Kao članica Izvršnog vijeća od 12. svibnja 2011. godine do danas sudjelovala je u donošenju značajnih odluka. Tijekom tog mandata Hrvatska je u suradnji s OPCW-om organizirala deveti po redu Seminar o Konvenciji o zabrani kemijskog oružja, koji se od 21. do 23. veljače 2012. godine održao u Regionalnom središtu za kontrolu naoružanja i verifikaciju (RACVIAC) u Zagrebu, a na kojem je sudjelovalo dvadesetak članova nacionalnih povjerenstava iz osam zemalja jugoistočne Europe te predstavnici vojnih i civilnih institucija koje se bave zaštitom od kemijskih ugroza.

Uz podršku OPCW-a u Dubrovniku je od 23. do 30. ožujka 2012. godine održan međunarodni skup POLYCHAR 20, svjetski forum o naprednim materijalima, u organizaciji Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Pored toga, Hrvatska i OPCW zajedno su tijekom 2011. godine organizirali nekoliko kongresa i radionica s nadležnim tijelima, znanstvenim institucijama i sveučilištima.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U KRALJEVINI NIZOZEMSKOJ


Ostale vijesti