Hrvatski diplomati posjetili Louisianu 20. i 21. siječnja 2012.

Vice Skračić, otpravnik poslova, a.i., u Washingtonu i generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu dr. Jelena Grčić Polić tijekom dvodnevnog boravka u saveznoj državi Louisiani, 21. i 22. siječnja 2012. godine, sudjelovali su na tradicionalnom godišnjem okupljanju Hrvata u Louisiani.

Prvog dana susreli su se s počasnim konzulom Republike Hrvatske u New Orleansu Jamesom Colemanom te s Klarom i Tommyjem Cvitanovichem. Tommy Cvitanovich, kome je nedavno za izvanredne dosege u humanitarnom radu dodjeljen „Loving Cup“, najprestižnija nagrada Louisiane za humanitarni rad. Iste večeri održano je druženje s članovima odbora Hrvatsko-američkog društva Louisiane (HADL) u domu obitelji bivše predsjednice društva Suzan Hihar.

U subotu, 21. siječnja, dr. Grčič Polić i Renee Pea, konzul II Generalnog konzulata Chicago, posjetile su zgradu budućeg Hrvatskog kulturnog centra (HKC) u blizini New Orleansa. Zgrada je poklonjena ali traži veća ulaganja. U zadnjih šest mjeseci kupljeno je još deset hektara zemljišta i obnovljena je pomoćna, manja zgrada koja služi kao mjesto okupljanja članova do završetka obnove same zgrade Centra. Usput su održani i konzularni dani za koje uvijek postoji značajan interes.

Navečer je, organizaciji HADL, održana svečana večera i ples na kojem se okupilo oko tristo pedeset gostiju. Predsjednik društva Trent Jordan zahvalio se svima koji su doprinijeli dosadašnjoj obnovi HKC-a u New Orleansu. Vice Skračić podsjetio je na događaje od važnosti za Republiku Hrvatsku u 2011., od parlamentarnih izbora i potpisivanja Ugovora do referenduma o pristupanju Europskoj uniji, te napose istaknuo njegovo značenje kao povijesni trenutak za Republiku Hrvatsku. Dr. Polić darovala je nekoliko hrvatskih filmova za projekcije u HKC-u i čestitala na vitalnosti tamošnje zajednice. Nastupio je KUD „Vukovar“ iz Toronta i grupa „Ludi ritam“ iz Chicaga. Ovogodišnja priredba ocijenjena je najuspješnijom i najposjećenijom u zadnjih desetak godina.

Generalni konzulat Republike Hrvatske
Chicago


Ostale vijesti