Veleposlanik Drago Štambuk boravio je u službenom posjetu Salvadoru, glavnom gradu Savezne države Bahia

Veleposlanik Štambuk sastao se s direktorom Odjela za međunarodne odnose grada Salvadora Leonelom Leal Netom pri čemu se razgovaralo o mogućem sklapanju ugovora o prijateljstvu između dvaju primorskih gradova Salvadora i Splita, kao i o suradnji u gospodarstvu, sportu, kulturi, te osobito u nautičkom turizmu. Brazilska je strana izrazila želju za sudjelovanjem na splitskom Croatia BOAT SHOW te za suradnjom s hrvatskom filmskom komisijom u cilju snimanja filmova o Salvadoru.

Također, posjetio je Zakladu Jorgea Amada, glasovitoga brazilskoga pisca, te razgovorao s direktoricom Myriam Fraga o oblicima kulturne i književne suradnje povodom Amadove 100. obljetnice rođenja.

Veleposlanik Štambuk posjetio je i Federalno Sveučilište Bahia na kojemu studira 40.000 studenata, gdje se sastao s rektoricom Dorom Leal Rosa i profesorom Liviom Sansone, direktorom Odjela za međunarodne odnose. Domaćini su izrazili interes za suradnjom s hrvatskim sveučilištima u područjima javnog zdravstva , industrije bio-goriva, te humanističkih znanosti i arhitekture. Razgovarano je također i o potencijalnom osnivanju studija kroatistike i hrvatskog jezika na tom Sveučilištu .

Posjetio je i primasa brazilske katoličke Crkve, nadbiskupa Salvadora Murila Krieger s kojim je raspravljao o aktualnostima vezanima za stanje brazilske katoličke Crkve.

Veleposlanik Štambuk susreo se također i s dugogodišnjim predsjednikom Federaciji industrije države Bahije Joseom dé Mascarenhasom. Razmijenjena su stajališta o hrvatskoj i brazilskoj proizvodnji, gospodarskim interesima i aspiracijama. Brazilska strana iskazala je interes za suradnjom na području gradnje malih brodova, te korištenja riječke luke. Razgovoru je nazočio i direktor u industrijskom razvoju i investicijama Jôao Marcelo Alvez.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U BRAZILU


Ostale vijesti