U Londonu otvorena izložba posvećena Ruđeru Boškoviću kojom se obilježava 300. godišnjica njegova rođenja

Izložba posvećena Ruđeru Boškoviću kojom se obilježava 300. godišnjica njegova rođenja, otvorena je u četvrtak, 24. studenoga 2011. godine, je u the Royal Society-u, Britanskoj Akademiji znanosti u Londonu.

Kako je prilikom otvorenja pojasnio dr. John Barrow, član Kraljevskog društva i profesor fizike na Sveučilištu u Cambridgeu, upravo je Ruđer Bošković začetnik ideje o Teoriji svega. U svom najglasovitijem djelu – Theoria philosophiae naturalis nastojao je izvesti sve opažene fizičke pojave iz jedinstvenoga zakona, Boškovićevog izvornog univerzalnog zakona silā. Njegov je utjecaj u Ujedinjenom Kraljevstvu bio širok i dubok te su Faraday, Maxwell i Kelvin zabilježili da mu duguju svoje nadahnuće.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu, dr. sc. Ivica Tomić, prisutnim je uzvanicima prenio pozdrave Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića uz najbolje želje za uspjeh izložbe. Veleposlanik Tomić se u svojoj uvodnoj riječi osvrnuo na diplomatsko djelovanje Ruđera Boškovića koji je, iako je rano napustio svoj rodni Dubrovnik, kontinuirano radio u službi vanjske politike Dubrovačke Republike. Iz prepiske s Dubrovačkim Senatom jasno je vidljiva predanost promicanju interesa Dubrovačke Republike na europskim dvorovima kojima se kretao sa lakoćom i kao takav predstavlja inspiraciju naporima na putu Hrvatske prema Europskoj uniji.

Veleposlanik se također zahvalio autoru izložbe i kataloga dr.sc. Ivici Martinoviću, ravnatelju Instituta za filozofiju u Zagrebu, iznimnom poznavatelj Boškovića i njegova djela, kao i Lady Beresford-Peirse, začetnici ideje o izložbi te domaćinima u the Royal Society-u.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske London


Ostale vijesti