U Den Haagu i Rotterdamu održana je manifestacija Hrvatski dani u Nizozemskoj

U Den Haagu i Rotterdamu, od 11. do 13. studenog 2011. godine, održana je manifestacija Hrvatski dani u Nizozemskoj kojim su obilježene dvije velike obljetnice – 50. godišnjica dolaska Hrvata u Nizozemsku i 40. godišnjica osnutka Hrvatske katoličke misije u Rotterdamu koja je u međuvremenu prerasla u Hrvatsku katoličku župu sv. Nikole Tavelića, a na kojoj je sudjelovala veleposlanica Vesela Mrđen Korać.

U organizaciji Veleposlanstva u Den Haagu i uz potporu Organizacijskog odbora za proslavu 50. godišnjice dolaska Hrvata u Nizozemsku i Hrvatske katoličke župe Sv. Nikole Tavelića iz Rotterdama, manifestacija je svečano otvorena koncertom Kulturno umjetničkog društva Filip Dević iz Splita u katoličkoj crkvi “Našeg spasitelja” u Den Haagu. Uz veliki broj Hrvata, koncertu su nazočili brojni uglednici iz nizozemskog javnog i političkog života, veleposlanici i diplomati zemalja akreditiranih u Nizozemskoj kao i predstavnici međunarodnih i europskih institucija sa sjedištem u Den Haagu.

Veleposlanica mr.sc. Vesela Mrđen Korać je u pozdravnoj riječi istaknula kako značajnije useljavanja Hrvata u Nizozemsku počinje dvadesetih godina 20. stoljeća, dok organizirano djelovanje hrvatske zajednice započinje šezdesetih godina dolaskom brojnih „detaširanih radnika“ iz područja brodogradnje i vezanih djelatnosti. Zahvalila je nizozemskim domaćinima na gostoprimstvu koje su pružili brojnim Hrvatima te istaknula doprinos koji je hrvatska zajednica dala svojoj novoj domovini. Danas bilježimo novi trend, jer se značajan broj Hrvata, posebice prve generacije, odlučuje na povratak u Republiku Hrvatsku. Oni svojim iskustvima stečenim ovdje i privrženošću svojoj novoj domovini, doprinose boljem razumijevanju i jačanju veza između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske.

KUD Filip Dević je izvedbama tradicionalnih hrvatskih plesova i pjesmama na osobit način doprinio svečanosti i približio hrvatsku kulturu i tradiciju posjetiteljima.

Program Hrvatskih dana nastavljen je jednodnevnim simpozijem pod nazivom „50 godina Hrvata u Nizozemskoj – aktivni, brižni, povezani“ u Rotterdamu. Trećeg dana manifestacije, 13. Studenog 2011. godine, uz nazočnost velikog broja vjernika, održana je svečana Sveta misa koju je predvodio sarajevski pomoćni biskup msgr. dr. Pero Sudar, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu. Veleposlanica Vesela Mrđen Korać i diplomati Veleposlanstva Den Haag aktivno su sudjelovali u cjelokupnom programu manifestacije.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Nizozemskoj


Ostale vijesti