U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Buenos Airesu držan je susret s hrvatskim iseljenicima iz Buenos Airesa i okolice

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Buenos Airesu u srijedu, 21. rujna 2011. godine, održan je susret s hrvatskim iseljenicima iz Buenos Airesa i okolice.

Tom prigodom je privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva, Domagoj Vincenzo Prosoli uručio Teresi Perinić de Bellofatto poklon predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića, dvije ručno izrađene lutke u hrvatskim narodnim nošnjama. Istom prigodom u ime Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija uručena su u dva hrvatska tradicijska glazbala iseljeničkim klubovima iz mjesta La Plate i Santa Fea.

Teresa Perinić de Bellofatto nastavljačica je Zbirke Ljeposlava Perinića, hrvatskog iseljenika i domoljuba koji je svoju Zbirku prikupljanu desetljećima nesebično darovao Etnografskom muzeju u Zagrebu. Ljeposlav Perinić, poznatiji kao kralj lutaka, polovicom 20. stoljeća pokrenuo je zbirku koje je dosegla više od 400 ručno rađenih lutaka u narodnim nošnjama iz oko 150 zemalja. Obzirom da je njezin otac poklonio svoju zbirku Republici Hrvatskoj, Teresa Perinić de Bellofatto pokrenula je svoju vlastitu koju je nazvala Zbirka Perinić za 21. stoljeće. Obzirom na poruku koju šalje zbirka Perinić, a to je kulturna raznolikost, multikulturalizam, kulturni identitet i njegovo očuvanje, otpravnik poslova Prosoli najavio za sljedeću godinu izložbu nove Zbirke Perinić u Muzeju narodnih umjetnosti José Hernández, povodom obilježavanja 20.-te obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Argentinske Republike.

Iste večeri dva tradicijska hrvatska glazbala, bugariju i bisernicu, primili su predsjednici hrvatskih iseljeničkih klubova iz La Plate i Santa Fea koje je otpravnik poslova Prosoli uručio u ime Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Navedena glazbala svečano je preuzela Ivana Vidić, predsjednica Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova u Argentini, koja je donijela predmetna glazbala u Argentinu koja je bila nazočna na koktelu. Tom prigodom otpravnik poslova Prosoli zahvalio je Ivani Vidić na osobnom trudu u ovom projektu, kao i činjenicu da je tijekom svojeg boravka u Hrvatskoj od Matice iseljenika dobila note hrvatskih tradicionalnih pjesama pa je time i upotpunjena donacija glazbala. Predsjednici hrvatskih iseljeničkih klubova iz La Plate i Santa Fea Mario Bajcic i Rosa Bondulich zahvalili su Veleposlanstvu RH na trudu i na donaciji te izjavili da je ovo veliki poticaj za nastavak očuvanja hrvatskih običaja i njegovu promidžbu u Argentini.

Veleposlansto Republike Hrvatske Buenos Aires


Ostale vijesti