Veleposlanik RH u Saveznoj Republici Brazil Drago Štambuk posjetio je koloniju hrvatskih građana njemačkoga podrijetla „Entre Rios“, koji su krajem 2. svj. rata istjerani iz istočne Slavonije te Bačke, Srijema i Banata

Veleposlanik Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Brazil Drago Štambuk posjetio je 13. i 14. srpnja 2011. godine koloniju hrvatskih građana njemačkoga podrijetla „Entre Rios“, koji su krajem 2. svj. rata istjerani iz istočne Slavonije te Bačke, Srijema i Banata.

Od 10 000 stanovnika Entre Riosa 2500 su podunavski Nijemci - kompaktna zajednica čiji su članovi u 80% slučajeva podrijetlom iz krajeva koji su u granicama današnje Hrvatske.

Povodom 60. obljetnice kolonije u „Entre Riosu“ dogovoreno je da Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Brazilu organizira izložbu slavonske tradicionalne nošnje, dolazak sastava „Tamburice“ iz Buenos Airesa kao i hrvatskoga svećenika koji bi održao misu zadušnicu za njihove pokojnike.

Veleposlanik Štambuk je pozvao sve koji su rođeni u Republici Hrvatskoj da apliciraju za hrvatsku domovnicu i putovnicu. Više od 200 hrvatskih građana već je dobilo domovnice i putovnice, a stotinjak ih očekuje.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Brazilu


Ostale vijesti