„Krleža – hrvatski klasik koji je govorio mađarski“ naslov je izložbe u sklopu Budimpeštanskog proljetnog festivala

„Krleža – hrvatski klasik koji je govorio mađarski“ naslov je izložbe koja je 23. ožujka, u sklopu Budimpeštanskog proljetnog festivala otvorena u Dvorani za nacionalne relikvije Nacionalne knjižnice Széchenyi u Budimpešti.

Kustosice izložbe, Jolán Mann i Annamária Sudár nastojale su prikazati Krležine najznačajnije hungaricae, kao i bogatu mađarsku recepciju Krležina djela, s posebnim osvrtom na predstave njegovih drama u mađarskim kazalištima, kao i hungarološki segment njegove ostavštine, koji se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK u Zagrebu.

Posjetitelje su pozdravili i ravnatelj Knjižnice Széchenyi za znanost Dr. László Boka, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj mr.sc. Ivan Bandić, te glasnogovornica Republike Mađarske za EU Piroska Bakos, dok je stručni osvrt na Krležino djelo dao je povjesničar književnosti dr.sc. István Lőkös.

Veleposlanik Ivan Bandić najavio je da će Grad Zagreb darovati spomenik Miroslavu Krleži, koji će se još tijekom mađarskog predsjedanja EU postaviti ispred bivše vojne akademije Ludoviceum, koju je pisac pohađao. Također će se, u povodu 30. obljetnice Krležine smrti, održati spomen sjednica i svečani program.

Glasnogovornica Bakos pozdravila je ovu manifestaciju, kojom se i s kulturološke strane daje podrška Hrvatskoj, koja je u posljednjoj fazi pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Dramski umjetnik Stipan Đurić na dva je jezika pročitao Krležin Nekrolog u povodu smrti velikoga mađarskog pjesnika Endrea Adyja, a kao glazbeni kuriozitet izveden je odlomak Balada Petrice Kerempuha, koju je uglazbio poznati skladatelj i sakupljač folklorne baštine Tihomir Vujčić (Vujicsics Tihamér).


Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Budimpešti



Ostale vijesti