Od 3. do 8. ožujka 2011. godine tradicionalno se u Mohaču obilježava završetak pokladnih svečanosti i najavljuje početak korizmenog razdoblja

U zajedničkoj organizaciji Grada Mohača, Hrvatske manjinske samouprave i Šokačke čitaonice, pod nazivom „Pohod bušara“, od 3. do 8. ožujka 2011. godine tradicionalno se u Mohaču obilježava završetak pokladnih svečanosti i najavljuje početak korizmenog razdoblja.

Tih dana Mohač postaje domaćin međunarodnog folklornog festivala s više programa i popratnih manifestacija, a sudionici dolaze iz cijele Mađarske, iz Hrvatske, Njemačke, Turske, Poljske. Ove godine „Pohod bušara“ pratilo je oko 40 000 posjetitelja, a sudjelovalo je osam stotina bušara u 35 bušarskih skupina, kulturno-umjetničkih društava iz Mađarske i iz prijateljskih inozemnih gradova. Ova se manifestacija, zbog svoje duge tradicije i umjetničke vrijednosti, već drugu godinu održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a riječ je o drevnom običaju Hrvata Šokaca koji su oni donijeli iz svoje pradomovine i očuvali tri stoljeća u ovom području, tako da je sada dio tradicije svih stanovnika Mohača i okolice.

Završetak središnje svečanosti obilježava hrvatski Šokački bal s prigodnim kulturnim programom koji su zajednički otvorili gradonačelnik Mohača Jőséf Szekő i generalna konzulica Republike Hrvatske, Ljiljana Pancirov.


Mario Dragun
Glasnogovornik



Ostale vijesti